Onderzoekscentrum+De+Heus+begroet+nieuwe+zeugen
Nieuws
© De heus

Onderzoekscentrum De Heus begroet nieuwe zeugen

Het onderzoekscentrum varkensvoeding van De Heus zet weer een stap richting voltooiing. Afgelopen maandag brachten twee vrachtwagens TN70-opfokzeugen bij het bedrijf in Beuningen. Verschillende voersilo's werden al voor het weekend gevuld.

'De aankomst en het op de plaats zetten van de ruim 230 opfokzeugen verliep soepel', vertelt Johan Zonderland, R&D-teamleider bij De Heus. 'Binnen twee uur was de bevolkingsklus geklaard.'

De aangevoerde dieren hebben verschillende leeftijden. De jongste zeugen gingen naar de opfokafdelingen. Het grootste deel van de aangevoerde opfokzeugen liep naar de drachtstal en de oudste dieren werden op de inseminatieafdeling gezet.

Tijd om te acclimatiseren

De zeugen krijgen volgens Zonderland voldoende tijd om te acclimatiseren. 'Over enkele weken zal het insemineren beginnen. We houden zeven groepen van ieder 34 zeugen om optimaal te kunnen werken met een driewekensysteem.'

Met het arriveren van de TN70-opfokzeugen is het voedingsonderzoek opgestart. De standaard voerstrategie is afgestemd op die van fokker Toon Jansen. 'Bij de jongste groepen gaan we verschillende voeders en voerschema's vergelijken. Omdat alle dieren een elektronisch oormerk hebben, zijn voedingsdata per individueel dier te koppelen aan weeggegevens en metingen van de spier- en spekdikte', zegt Jansen.

'Ook alle biggen die op het onderzoekscentrum worden geboren, krijgen een transponder in hun oor. We gaan ze stuk voor stuk volgen van geboorte tot en met slacht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer