HZPC ziet meeste groeipotentie in buitenland

Volgens aardappelhandelshuis HZPC is er weinig ruimte voor groei van de productie van pootgoed in Nederland. 'Zeker op de betere gronden is er nauwelijks mogelijkheid om de teelt van pootaardappelen verder uit te breiden', stelt HZPC-directeur Gerard Backx.

HZPC+ziet+meeste+groeipotentie+in+buitenland
© Niels de Vries

Op zandachtige gronden en in veengebieden zal het areaal pootaardappelen in Nederland de komende jaren nog wel uitbreiden, verwacht de algemeen directeur. 'Maar wij vinden het toch lastiger om in die regio's de juiste kwaliteit pootgoed te laten telen. Het is niet onze keuze om dat te doen.'

In het persbericht na de publicatie van de jaarcijfers voor 2018-2019 schrijft HZPC dat het pootgoedbedrijf in Joure streeft naar verdere groei. Volgens Backx geldt dat zowel voor Europa als daarbuiten. 'Binnen Europa zien we vooral in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Polen meer groeipotentie dan in Nederland. Buiten Europa neemt onze omzet naar verhouding nog sneller toe. Vooral in Noord-Amerika en Azië breiden onze activiteiten snel uit.'

Recordomzet

HZPC realiseerde in 2018-2019 een recordomzet van 350 miljoen euro. Van de omzet in volume pootgoed komt 20 procent van partners buiten Europa. 'Wij hebben afgelopen boekjaar 815.000 ton pootgoed verkocht en dat is bijna evenveel als vorig jaar. De lagere opbrengsten in Europa zijn bijna volledig gecompenseerd door de groei van onze omzet in Amerika en Azië.'

Vooral in Noord-Amerika en Azië breiden onze activiteiten snel uit

Gerard Backx, algemeen directeur HZPC

De volumeomzet buiten Europa betreft zowel fysiek verkocht pootgoed als pootgoed dat door partners van HZPC in licentie wordt geteeld. De algemeen directeur vertelt dat in de Verenigde Staten en Canada het afgelopen jaar een omzetvolume is gerealiseerd van zo'n 40.000 ton. 'In Noord-Amerika groeien we gestaag met zo'n 10 procent per jaar. De komende jaren hopen we die groei nog wat te versnellen.'

Vraag naar licenties

Voor Azië geldt dat er vooral in China veel vraag is naar licenties van HZPC-rassen voor de teelt van fritesaardappelen. Innovator en Ivory Russet zijn populair bij Chinese verwerkers, verklaart Backx. 'Dat is voor ons een snelgroeiende markt. In India noteren we dit jaar slechts een klein plusje.'

Nogmaals terugkijkend op 2018-2019 spreekt de algemeen directeur over een bijzonder jaar met uitstekende financiële resultaten. 'De opbrengsten per hectare waren na de droogte in Europa gemiddeld zo'n 15 procent lager. Van de geoogste aardappelen hebben we een groter deel dan normaal als pootgoed kunnen verkopen. Bovendien waren de verkoopprijzen op veel markten 15 tot 20 procent hoger.'

Recordwinst

Het resulteerde voor HZPC in een nettoresultaat van 9,4 miljoen euro en daarmee een recordwinst. Backx wijst er daarbij nog op dat ook de uitbetalingsprijzen aan Nederlandse pootgoedtelers nooit eerder zo hoog waren.

Ondanks de lager exportvolumes naar landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten gaat de algemeen directeur ervan uit dat HZPC daar nauwelijks marktaandeel is kwijtgeraakt. 'In de betreffende landen zijn er strenge eisen voor de verhandelbare potermaten. Er was daardoor minder product beschikbaar om te kunnen leveren en er is meer eigen vermeerderd materiaal uitgeplant. Vooral in Europa hebben we veel bovenmaats pootgoed kunnen leveren om aan de vraag te voldoen.

Komend jaar

Voor komend jaar is Backx overwegend positief over de kansen op de afzetmarkt. 'We verwachten dat er veel behoefte is aan nieuw uitgangsmateriaal en dus veel perspectief voor de pootgoedexport in het algemeen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer