Natuurplan+Geelbroek+zorgt+weer+voor+onrust
Achtergrond
© Harry Tielman

Natuurplan Geelbroek zorgt weer voor onrust

Na tien jaar van plannen maken en onderzoek doen zijn de boeren rond het natuurontwikkelingsplan Geelbroek, ten zuiden van Assen, er nog steeds niet gerust op. Ze vrezen voor natschade. 'Desnoods stappen we naar de rechter', zegt woordvoerder Evert Smeenge van de werkgroep Bezorgde Boeren Geelbroek.

De ontwikkeling van het Geelbroek tot natuurgebied - dat één grote natuurweide moet worden, afgewisseld met bosjes en akkertjes - verloopt bepaald niet soepel. Eerdere plannen zijn in de afgelopen tien jaar al eens heroverwogen, onderzoek is op verzoek van de boeren al een keer overgedaan.

Bang voor uitstralingseffect

De inrichtingsmaatregelen ten zuiden van de N33, met een oppervlak van in totaal 580 hectare, moeten verdroging van het natuurgebied verminderen. De boeren zijn echter bang voor het uitstralingseffect van die herinrichting. De werkzaamheden bestaan uit het dempen van sloten, zodat water wordt vastgehouden en het natuurgebied vernat.

Het Geelbroek wordt inmiddels met een netwerk van peilbuizen in de gaten gehouden. Ook is een compensatieregeling opgesteld. Volgens de boeren is die regeling echter incompleet, zolang niet bekend is hoe en door wie de meetgegevens worden geïnterpreteerd.

Het is in principe allemaal al beklonken, bleek vorige week

Keileemlaag

Prolander, de uitvoerder van de plannen, zegt dat een keileemlaag verhindert dat grondwater in het landbouwgebied verder omhoog komt. Voor de boeren is dit nog maar de vraag. Volgens hen is de grondwaterstand nu al hoog en is de keileemlaag niet overal waterdicht. Bij een peilaanpassing kan kwelwater verder naar boven komen.

Recent onderzoek door een hydroloog van provincie Drenthe bevestigt hen in dit vermoeden. 'Die schade is er dus wel. We zijn absoluut niet tegen het plan, maar willen er geen last van hebben. Het gebied is nu al nat. Meer water kunnen we niet hebben', zegt Smeenge.

Compensatie vooraf

De boeren spelen nu op zeker: ze willen dat er vooraf compensatie komt. Dat kan door landophoging of uitruil van grond en desnoods in de vorm van een geldbedrag. 'Achteraf moet je altijd maar afwachten wat er gebeurt', aldus Smeenge.

Volgens voorzitter Jan Broertjes van de zogeheten Voorbereidingscommissie Drentsche Aa blijkt uit hun rekenmodel dat er geen risico is op natschade bij de omliggende landbouwpercelen. 'De grond van de boeren wordt niet natter. En als dat toch gebeurt, treffen we alsnog aanvullende maatregelen.'

Niet geluisterd

Smeenge vindt die toezegging onvoldoende. 'Het is in principe allemaal al beklonken. Dat bleek vorige week nog maar eens op de laatste informatieavond. Naar ons wordt niet geluisterd; met onze informatie hebben ze tot nu toe niets gedaan.'

Voorzitter Hans Mentink van LTO Noord Noord-Drenthe zegt dat hij harde garanties heeft van de provincie dat alle schade boven nul centimeter peilverhoging in het landbouwgebied wordt vergoed. 'Daar houden we ze aan.'

Bezwaar aantekenen

Zodra Prolander een watervergunning aavraagt bij waterschap Hunze en Aa's, zal de werkgroep hiertegen bezwaar aantekenen. Dat wil het vijftiental boeren desnoods doorzetten tot de Raad van State. 'Maar we hopen dat ze zich nog zullen bedenken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer