Beschermde+status+voor+wijnen+Ambt+Delden
Nieuws
© René Eijsink

Beschermde status voor wijnen Ambt Delden

De wijnen van Wijngaard Hof van Twente krijgen voortaan de Europese beschermde oorsprongsbenaming (BOB).

Wijnmakers Roelof en Ilse Visscher waren drie jaar geleden de eerste Nederlandse wijnmakers die de beschermde status aanvroegen. Deze is vergelijkbaar met de Franse Appellation d'Origine Protégée (AOP). 'We hebben daarmee eigenlijk het pad geëffend voor anderen', zegt Ilse Visscher. Ze doelt op het feit dat in de tussentijd vier andere Nederlandse wijnen de beschermde status ontvingen.

'We kregen de nodige weerstand uit andere Europese wijngebieden, met name uit Italië. Daarom heeft het zo lang geduurd', laat Visscher weten.

Het ondernemerspaar is gevestigd in Bentelo, de voormalige hoofdplaats van de opgeheven gemeente Ambt Delden. De beschermde status geldt voor alle wijn die in het gebied wordt gemaakt. Wijngaard Hof van Twente is de enige wijnmaker in het gebied, al zijn er wel meer wijnboeren.

Elk jaar medailles

De Europese Commissie geeft aan dat de kwaliteit van de wijnen uit Ambt Delden met name wordt bepaald door het late oogsten van de druiven. 'Deze techniek heeft ervoor gezorgd dat de wijnen uit Ambt Delden elk jaar medailles winnen in diverse competities, zowel binnen als buiten Nederland', schrijft de Commissie.

Voor de wijnmakers betekent het verkrijgen van de status een erkenning voor de kwaliteit van hun wijnen. 'En ik zeg telkens dat het nu eigenlijk pas begint', zegt Visscher. 'Er zijn voorwaarden verbonden aan de status. Zo mogen we maar een beperkt aantal druivenrassen gebruiken en is er een maximale productie per hectare.'

Ook moet een organoleptisch team de kwaliteit van de wijnen beoordelen. Zo'n team hanteert een beoordelingsmethode door middel van proeven en ruiken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer