Vijftien+maanden+cel+voor+illegale+spermawinning
Nieuws
© Jan van Liere

Vijftien maanden cel voor illegale spermawinning

Arjan P. uit Gouderak is veroordeeld voor het illegaal winnen van stierensperma en het handelen hierin. Hij deed daarnaast opzettelijk een te lage omzetbelastingaangifte. P. krijgt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijftien maanden en mag zes jaar geen onderneming leiden of stieren fokken.

Dat blijkt uit een uitspraak maandag van de Rechtbank van Rotterdam. Die acht bewezen dat de ondernemer leiding geeft aan het opzettelijk onjuist aangeven van de omzetbelasting, doordat valse facturen zijn opgemaakt. Ook probeerde hij met een valse ledenlijst van een aan hem verbonden coöperatie geld te lenen.

Verder won P. gedurende drie jaar, van maart 2012 tot en met mei 2015, illegaal rundersperma. Dat werd ook illegaal vervoerd en verhandeld. Daarnaast wordt de ondernemer schuldig bevonden aan het witwassen van een aanzienlijk geldbedrag en veel rietjes rundersperma.


Geen blijk van inzicht

Wat betreft de handel in rundersperma en het illegaal winnen en vervoeren ervan, heeft de verdachte volgens de rechter het wettelijk waarborgsysteem omzeild. Dit systeem is opgezet om de gezondheid van dier en mens veilig te stellen. Met zijn handelen zette de verdachte volgens de rechter het voortbestaan van een hele bedrijfstak op het spel. Hij toonde daarbij in de ogen van de rechter geen enkele blijk van inzicht in zijn eigen handelen.

Bij een eerdere zitting, in 2014, stelde de fokker dat hij het in principe niet eens is met de uitspraak destijds. 'Ik mag wel met een stier bij de boeren langs gaan, maar ik mag het sperma van die stier niet in een koker vervoeren. Ik word niet erkend, omdat de bestaande bedrijven worden beschermd die schrikbarende prijzen vragen.'

Een aantal bedrijven van de ondernemer, waaronder de coöperatie Ponsstar Select Sires, werd in 2015 failliet verklaard.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer