Zelf+stierensperma+analyseren+%28video%29
Nieuws
© archieffoto marcel bekken

Zelf stierensperma analyseren (video)

Aidmics Technology, een jong bedrijf in Taiwan, introduceert een kit waarmee met de iPad de kwaliteit van het sperma kan worden geanalyseerd.

De kit iSperm analyseert de concentratie en beweeglijkheid van het sperma van stieren voor een fractie van de kosten van een laboratoriumonderzoek.

Microscoop

De werkwijze met de kit van is Aidmics Technology eenvoudig: je plaatst het spermamonster voor een optische lens die voor de camera van de iPad is gemonteerd.

De bijbehorende app maakt een korte video van het monster en analyseert de kwaliteit. De iPad verandert als het ware in een krachtige microscoop.

CRV

Marleen Broekhuijse, programmamanager Sperma van de afdeling Innovatie van vermeerderingsorganisatie CRV, wijst op de CRV-website op de beperkingen. 'Spermakwaliteit is meer dan alleen sperma in een systeem stoppen en een uitslag krijgen', zegt Broekhuijse.

'Een belangrijk onderdeel is het reactiveren. Als sperma wordt ingevroren wordt het biologisch proces stilgelegd. Sperma wordt namelijk bewaard op -196 graden. Voordat het gebruikt wordt, moet het ontdooid worden. Dit reactivatieproces moet zorgvuldig gebeuren, wil er een betrouwbare analyse gemaakt kunnen worden.'

Laboratorium

Volgens CRV zijn dit soort apps voor een laboratorium nu nog te beperkt.

'In een laboratorium worden onder gestandaardiseerde omstandigheden verschillende kwaliteitsanalyses gedaan en worden vele monsters met elkaar vergeleken, wat leidt tot een betrouwbaardere analyse van de spermakwaliteit.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer