Fokmonitor: varkenshouder wil kwaliteitssperma

Een goede kwaliteit varkenssperma, leverbetrouwbaarheid en de gezondheidsstatus van het sperma zijn belangrijke aspecten voor een varkenshouder om te kiezen voor een bepaalde KI-organisatie.

Fokmonitor%3A+varkenshouder+wil+kwaliteitssperma
© Johan Wissink

Dat blijkt uit de nog lopende tweede editie van de online FokScan van agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy. Die wordt gehouden in samenwerking met fokkerijorganisaties Topigs Norsvin, PIC en DanBred en de KI-organisaties AIM Varkens KI Nederland, KLASSE-KI en Preferent-KI.

In de online FokScan geven zeugenhouders aan wat belangrijk is voor de keuze van een KI-organisatie en aan welke aspecten ze waarde hechten bij de aankoop van vrouwelijk en/of mannelijk fokmateriaal. Meer dan de helft van de ondernemers geeft spermakwaliteit als belangrijk aspect aan. Overigens mochten ondernemers maximaal drie aspecten aankruisen.

Vitaliteit

Bij de aankoop van vrouwelijk fokmateriaal scoren het aantal verkochte kwaliteitsbiggen en/of vleesvarkens per zeug per jaar en de vitaliteit en overleving van biggen en vleesvarkens met 60 procent hoog. Bij de aankoop van mannelijk fokmateriaal als eindberen en/of eindberensperma vinden ondernemers vitale, sterke biggen erg belangrijk. Maar liefst 67 procent van de ondernemers vinkte dit aan. Spermakwaliteit was hierbij geen optie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer