Miljoenenboetes voor koel- en vrieshuizen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een viertal ondernemingen met koel- en vrieshuizen woensdag boetes opgelegd van in totaal bijna 12,5 miljoen euro.

Miljoenenboetes+voor+koel%2D+en+vrieshuizen
© weberkoudetechniek.n

Vijf leidinggevenden hebben daarbij een persoonlijke boete gekregen. De hoogste daarvan bedraagt 144.000 euro.

Eimskip, Kloosbeheer, Samskip en het voormalige Van Bon dat nu H&S Coldstores heet, waren tussen 2006 en 2009 in gesprek over een fusie, maar maakten ondertussen afspraken over tarieven.

Ook wisselden de ondernemingen concurrentiegevoelige informatie uit en verdeelden ze onderling klanten, waarmee de concurrentie werd vervalst.

Opslag levensmiddelen

Managers vertelden bijvoorbeeld de prijs voor de opslag van de levensmiddelen aan elkaar. Ook vertelden ze aan elkaar of hun koel- en vrieshuizen goed gevuld waren en ze dus een opdracht wilden hebben of niet.

Soms maakten ze afspraken wie welke klant zou krijgen of welke prijsstijging doorberekend zou worden. Er werden ook afspraken gemaakt over offertes aan bedrijven, zodat er van tevoren duidelijk was wie de opdracht zou binnenhalen.

Boetes

De ondernemingen hebben op basis van de omzet boetes gekregen tussen de 450.000 en 9,6 miljoen euro. Eimskip werd voor 450.000 euro beboet. H&S Coldstores moet 694.000 euro betalen. Voor Samskip bedraagt de boete 1.438.000 euro.

Kloosbeheer, dat zijn fouten heeft erkend, moet 9,6 miljoen euro betalen. Omdat het bedrijf heeft meegewerkt aan het onderzoek kreeg het wel een korting van 10 procent.

Tussenstation

Koel- en vrieshuizen zijn een belangrijk tussenstation in het transport van levensmiddelen en zijn vooral te vinden op logistieke knooppunten zoals havens.

De ACM heeft signalen binnengekregen dat er in andere delen van de sector havens en transport ook niet eerlijk wordt geconcurreerd en zal hier de komende tijd extra scherp op toezien. Daarbij maakt de toezichthouder bedrijven ook bewust van risicovol gedrag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer