Boetes+kartel+zilveruien+gehandhaafd
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Boetes kartel zilveruien gehandhaafd

De door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2012 wegens kartelvorming aan telers en verwerkers van zilveruien oplegde boetes van in totaal 9 miljoen euro zijn terecht opgelegd.

Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vorige week bepaald. Tegen deze uitspraak kan geen beroep aangetekend worden.

Volgens ACM vormden vijf telers en verwerkers van zilveruien van 1998 tot en met 2010 een kartel. Zij maakten afspraken over in te zaaien areaal, wisselden verkoopprijzen uit en kochten samen bedrijfsmiddelen met als doel concurrenten te weren van de markt.

Afspraken bewezen

Het CBb bevestigt de rechtbankuitspraken en houdt de boetes in stand. ACM heeft volgens het college bewezen dat de bewuste afspraken zijn gemaakt tussen deze zilveruienproducenten.

Het gaat om één voortdurende overtreding van het kartelverbod met als doel controle over de productie en hogere prijzen. Van verjaring is daarom geen sprake.

Hoge boetes

De hoogte van de boetes hangt af van de betrokken omzet en daarbij telt ook de omzet mee die elders in de Europese Unie is behaald. De boetes voor de vijf bedrijven varieerden van 450.000 euro tot 6.2750.000 euro per bedrijf.

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer