Willemien+Koning%3A+stikstofproblematiek+heeft+enorme+emotionele+impact
Interview
© Dick Breddels

Willemien Koning: stikstofproblematiek heeft enorme emotionele impact

Vier boerinnen zijn de online petitie 'Boerinnenhart' gestart om aandacht te vragen voor de emoties en stress die worden veroorzaakt door de stikstofproblematiek. Zij willen deze petitie aanbieden aan landbouwminister Carola Schouten. Een van de vier boerinnen, Willemien Koning, legt uit waarom.

Wie heeft deze actie bedacht?

'De actie is opgezet door Helma Vermuë, Miranda Nolten, Kristel Vanhommerig en ondergetekende. We zijn actief binnen Vrouw en Bedrijf bij LTO Noord en het Netwerk Agrarische Vrouwen van LLTB, maar we doen dit op persoonlijke titel. De voorzitters van de regionale organisaties steunen ons, ook de ZLTO.'

Het lijkt over cijfers te gaan, maar er zit een hele wereld aan emoties achter

Willemien Koning, voorzitter van LTO Noord Vrouw & Bedrijf


Waarom is dit nodig?

'Omdat we zien dat alles dat rond de stikstofproblematiek wordt gezegd een enorme weerslag heeft op boerengezinnen. De mededeling is steeds dat de landbouwsector moet inleveren. Naast de zorgen om de financiën heeft het ook een enorme emotionele impact. Dat raakt niet alleen boeren en boerinnen in het bedrijf, ook boerinnen die buitenshuis werken en de kinderen in de gezinnen worden erdoor beïnvloed. Ik hoop dat de minister daar rekening mee houdt en dat ze hoop kan geven aan de agrarische sector in Nederland.'

Raakt dit probleem niet iedereen, dus niet alleen boerinnen?

'Dat klopt. Wij vragen aandacht voor het boerengezin. Wij horen van boerinnen dat er behoefte is om ervaringen uit te wisselen. Hoe blijf je staande in deze tijd, hoe houd je hoop en blijf je weg bij somberheid?

'Het lijkt in de stikstofcrisis over cijfers te gaan, maar er zit een hele wereld aan emoties achter. Die emotionele kant van de zaak, de stress, daar moet aandacht voor zijn.'

Ervaren jullie dit zelf ook?

'Ja, natuurlijk. Niemand weet wat er gaat gebeuren, ook als je niet naast een Natura 2000-gebied zit. Je weet niet of er generieke maatregelen komen en wat dat gaat betekenen.

'Iedereen heeft het over de transitie in de landbouw, maar er is al zoveel gedaan aan het verbeteren van diervriendelijkheid en natuurvriendelijkheid. Er komt elke keer wat nieuws. Op een gegeven moment moet de samenleving zeggen 'zo is het goed', maar dat moment lijkt nooit te komen.'

Wat willen jullie hiermee?

'We hopen dat zoveel mogelijk mensen de petitie tekenen. Het is de bedoeling dat we die in de week van 20 november aan minister Schouten overhandigen. We hopen dat ze dit meeneemt zodat ze een zorgvuldig besluit gaat nemen dat toekomstperspectief biedt voor boerenbedrijven.'

Hoe zijn de reacties tot nu toe?

'We hebben nu al enkele duizenden handtekeningen. Boerinnen herkennen zich hierin.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer