Staghouwer+wil+stikstofprobleem+Groningen+niet+bagatelliseren
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Staghouwer wil stikstofprobleem Groningen niet bagatelliseren

Het stikstofprobleem in Groningen moet niet worden gebagatelliseerd. Dat zei gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) woensdagmiddag in de Statenvergadering over stikstof. 'Er moet echt wat gebeuren bij het Natura 2000-gebied Liefstinghsbroek.'

Statenlid Leendert van der Laan van Partij voor het Noorden vroeg waarom de landbouw zo hard werd aangepakt. Hij verwees hiermee naar een bericht van Wageningen UR over stiktofuitstoot. 'Als ik kijk naar Groningen gaat het om een paar mol per hectare.'

Het gaat volgens Staghouwer slechts om een quick-scan. 'Het is geen wetenschappelijk rapport. De Waddenzee wordt ook meegenomen. Dan krijgt Groningen er veel grond bij. Dat extrapoleert, dan krijg je scheef beeld.'

Koppeling

Collegepartij VVD en enkele oppositiepartijen verzochten het provinciebestuur de koppeling tussen stikstofrechten en dier- en fosfaatrechten te schrappen, maar stemde wel tegen de motie van onder andere Forum voor Democratie om het fosfaatbeleid van het stikstofbeleid te scheiden.

Groninger Belang, FvD, Partij voor het Noorden, 50 Plus en PVV dienden een motie van afkeuring in tegen het college. Volgens de partijen was de afstemming met de agrarische sector over het stikstofprobleem 'dramatisch'.

Stikstofproblematiek

Zo was gedeputeerde Staghouwer donderdag niet aanwezig tijdens een overleg met de sector over de stikstofproblematiek. Volgens Staghouwer ging het om een 'ambtelijk overleg' en wist de sector dat van tevoren. 'Ik vond het verstandiger om bij het overleg met provincies en premier Rutte te zijn. Komende dinsdag is een herkansing.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer