Taakstraf+voor+met+entstof+frauderende+dierenarts
Nieuws
© Twan Wiermans

Taakstraf voor met entstof frauderende dierenarts

De rechtbank veroordeelde een frauderende pluimveedierenarts tot een taakstraf van 240 uur. Die straf kreeg de arts omdat hij pluimvee te licht vaccineerde.

Verder veroordeelde de rechter de dierenarts tot zes maanden voorwaardelijke celstraf en een voorwaardelijk beroepsverbod van een jaar, beiden met een proeftijd van twee jaar. De man vaccineerde tussen 1 juli 2014 en eind januari 2017 vleeskuikens op dertig bij de praktijk aangesloten bedrijven met een te lage dosering. De dieren waren daardoor onvoldoende beschermd tegen de ziekte van Newcastle, oftewel pseudovogelpest.


De hoeveelheid entstof werd verkleind naar een op vijf of een op zes van de benodigde hoeveelheid. De inzet van minder entstof had tot doel om een entreactie bij het pluimvee te verminderen. Om de fraude te verdoezelen, werd de hoeveelheid voorgeschreven vaccin wel gefactureerd.

Vaccin

Twee andere dierenartsen binnen de praktijk ontdekten dit en stapten in 2017 naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zo bleek de hoeveelheid ingekocht vaccin niet in verhouding te staan tot de hoeveelheid die is gefactureerd bij de pluimveehouders. Volgens het Dagblad van het Noorden heeft de stap naar de NVWA tot hommeles geleid binnen de praktijk. De twee aangevers zijn vorig jaar uit de maatschap gestapt.

Omdat de frauderende dierenarts binnen de maatschap handelde en zijn gedragingen volgens de rechter paste in de normale bedrijfsvoering van de maatschap en ook de maatschap diende, is de maatschap als rechtspersoon ook schuldig bevonden. De dierenkliniek krijgt een voorwaardelijke boete van 50.000 euro met een proeftijd van twee jaar.

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer