Belgen+testen+extra+op+vogelgriep
Nieuws
© Dierenbescherming

Belgen testen extra op vogelgriep

In België wordt sinds vrijdag extra gecontroleerd op laagpathogene vogelgriep. Bedrijven die dieren vervoeren naar een ander bedrijf moeten vooraf monsters nemen.

Van ieder compartiment waarvan dieren worden verkocht, wordt een aantal swabs en bloedmonsters genomen. Vier weken na aankomst op het nieuwe bedrijf worden steekproefsgewijs opnieuw monsters genomen bij de aangevoerde dieren. Broedeieren mogen enkel naar een ander bedrijf worden vervoerd, wanneer de ouderdieren regelmatig worden bemonsterd.


Verder moeten ondernemers actie ondernemen bij een forse daling van de voedsel- en waterconsumptie en meer dan 3 procent sterfte per week . Dat geldt ook voor een eiproductiedaling van meer dan 5 procent, gedurende een periode langer dan twee dagen. Deze factoren kunnen wijzen op vogelgriep.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer