Noord%2DHolland+zet+natuurbeheer+Zeevang+voort
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Noord-Holland zet natuurbeheer Zeevang voort

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben dinsdag besloten om het Natura 2000-beheerplan voor de Polder Zeevang voort te zetten. De komende twee jaar gelden dezelfde beheerregels als in de periode van 2013 tot 2019.

Volgens de provincie blijkt uit een eerdere evaluatie dat het plan nog voldoende bescherming biedt voor de natuur. Bij de landbouw bestaat grote weerstand tegen het geldende beheer, vooral vanwege de grote ganzenoverlast. Besloten is om extra onderzoek te doen naar een effectiever ganzenbeheer en schadebestrijding.

LTO Noord-bestuurder Frank de Wit betreurt het dat niet direct aanpassingen in het beheer zijn doorgevoerd. 'Aan de andere kant ben ik blij met de opening die er is gecreëerd met het aanvullende onderzoek om het daadwerkelijke effect van de alsmaar groeiende ganzenpopulatie op de negen beschermde vogelsoorten in kaart te brengen.'

Harde cijfers

Volgens De Wit zijn de betrokken instanties het erover eens dat de natuurlijke waarden steeds meer worden aangetast door het ganzenoverschot. 'De harde cijfers zullen dat straks ook uitwijzen. Ik hoop dat hoe eerder die boven tafel komen, hoe sneller er ook juridische maatregelen kunnen worden getroffen om in het Natura 2000-gebied de ganzenpopulatie terug te dringen.'

Dat zou over twee jaar kunnen worden opgepakt, zo is de algemene veronderstelling. De Wit: 'Liever nog veel eerder. Ik ben ervan overtuigd dat als de politieke wil er is, dat het dan moet lukken. Uiteindelijk zijn alle partijen daar namelijk bij gebaat.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 12°
  20 %
Meer weer