WML: nitraatuitspoeling behoeft continu aandacht

Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) was in Zuid-Limburg initiatiefnemer van project 'Duurzaam Schoon Grondwater', waarmee zij samen met de boeren in deze regio al twintig jaar actief is. Directeur Joyce Nelissen benadrukt dat dit project geen eenmalige actie is, maar dat uitspoeling van nitraat naar het grondwater continu aandacht behoeft.

WML%3A+nitraatuitspoeling+behoeft+continu+aandacht
© WML

Wat is het belang van WML bij dit grondwaterproject?

'Ons belang is het belang van alle Limburgers: op lange termijn de uitspoeling van nitraat naar het grondwater beperken en zo de belangrijkste bron van ons drinkwater zuiver houden. Ruim 75 procent van het Limburgse drinkwater wordt gemaakt van grondwater, dus iedereen moet zich bewust zijn van het belang van schoon grondwater.'

De kern van 'Duurzaam Schoon Grondwater is': wat niet in de bodem komt, hoef je naderhand ook niet uit het grondwater te halen

Joyce Nelissen, directeur WML

Wat verklaart het succes van het project 'Duurzaam Schoon Grondwater' in Zuid-Limburg?

'Maatwerk is de basis van het succes. Kern van die aanpak is advies op maat door onafhankelijk adviseurs. Die kijken wat past bij een agrarisch bedrijf. De combinatie van dit maatwerk en het grote bereik onder de boeren maakt dat de maatregelen effectief zijn.


'De adviseurs denken per individueel boerenbedrijf mee. Zo krijgt iedere boer advies hoe hij of zij het beste kan omgaan met teelten, de bodem, bemesting en gewasbeschermingsmiddelen om zo min mogelijk uitspoeling van nitraat en andere verontreinigingen te krijgen.

'Dat advies kan in Midden- en Noord-Limburg afwijken van Zuid-Limburg, want je hebt hier met een andere bodemgesteldheid en andere grondsoorten te maken. Maar de kern blijft hetzelfde: wat niet in de bodem komt, hoef je naderhand ook niet uit het grondwater te halen.'

Hoe groot is de animo onder boeren om mee te doen?

'Het project in Zuid-Limburg laat zien dat je bij voldoende deelnemers ook echt resultaat boekt: gemiddeld minder nitraatuitspoeling met behoud van goede gewasopbrengsten. De LLTB heeft nu de lead om deze aanpak ook in Midden- en Noord-Limburg te laten landen. Ook daar zal het succes afhangen van het aantal deelnemers.'

Wat is het uiteindelijke doel van het project?

'Het doel is om 80 procent van de boeren in en rond grondwaterbeschermingsgebieden te laten deelnemen. Na Zuid-Limburg nu dus ook de boeren in Midden- en Noord-Limburg.
'De ervaringen in Zuid-Limburg zijn positief: met z'n allen kunnen we voorkomen dat boeren straks van bovenaf strenge regels krijgen opgelegd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer