Te weinig waterputten gemeld bij waterschap

Boeren bij het Drents Friese Wold gebruiken meer putten voor het onttrekken van grondwater dan ze hebben gemeld bij Wetterskip Fryslân. Dat blijkt uit een inventarisatie van het waterschap in het gebied. Het melden is verplicht.

Te+weinig+waterputten+gemeld+bij+waterschap
© Twan Wiermans

Wetterskip Fryslân ging eind vorige week langs bij zestien agrarische bedrijven. Zij gebruiken 55 putten, terwijl ze dertig putten hebben gemeld bij het waterschap. Het waterschap roept op om deze putten alsnog te melden. De droge situatie en het mogelijke effect op de natuur door grondwateronttrekking was aanleiding voor onderzoek.

LTO Noord-regiobestuurder Tineke de Vries vindt de actie van het wetterskip een goede zaak. 'Boeren doen er verstandig aan om de putten te melden.'

• Lees ook: Drone checkt grondwatergebruik boeren

Dat er putten niet gemeld zijn, hoeft niet te betekenen dat er meer wordt beregend dan is toegestaan, stelt De Vries. 'Maar boeren die nog niet gemeld hebben, moeten zich eens achter de oren krabben waarom ze dat niet doen.’

‘Nu volgen er nog geen consequenties, zoals een boete, als je de put meldt’, vervolgt De Vries. ‘We moeten wel boven tafel krijgen hoeveel de onttrekking door boeren bijdraagt aan de verdroging van het Natura 2000-gebied Drents Friese Wold. Anders blijf je in een welles-nietesspel hangen. Natuurorganisaties als Staatsbosbeheer zitten op het vinkentouw. Het is dus ook van belang voor de landbouw om hier wat zinvols over te kunnen zeggen.'

Het Wetterskip had al de indruk dat niet alle putten zijn gemeld, stelt dagelijks bestuurder Jan van Weperen. 'In de hectiek die komt kijken bij het slaan van een put, kan melden weleens aan de aandacht van een boer ontsnapt zijn.'

Tankauto's

Het waterschap wil met de gegevens onder meer in kaart brengen wat de wateronttrekking voor invloed heeft op het waterniveau in het natuurgebied Drents Friese Wold.

'De mogelijke invloed op natuur is nog niet duidelijk. Het gaat hier om kwetsbare natuur. Deze natuur is niet afhankelijk van kwel, maar van neerslag. We willen kijken naar het cumulatieve effect van deze onttrekkingen. Wat stelt het nou voor? 60 kuub water, dat zijn twee grote tankauto's per uur. Dat oogt veel, maar in grondwaterstromingen is dat peanuts. Maar als dat duizenden tankauto's vol met water zijn, kan dat anders zijn.

Het dagelijks bestuur stelt voor om meer onderzoek te doen naar grondwaterontrekkingen in andere gebieden. De komende maanden worden de resultaten van de grondwaterstudie van provincie, Vitens en Wetterskip bekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer