Ketenprogramma Hollandse ui kan verder

Dankzij steun van de Topsector Agri & Food krijgt het ketenprogramma Uireka een vervolg. In de komende drie jaar wordt ingezet op een duurzame en robuuste uienteelt.

Ketenprogramma+Hollandse+ui+kan+verder
© Anton Dingemanse

In het programma Uireka hebben sinds 2016 zeventig bedrijven en organisaties ketenbreed samengewerkt in een meerjarig kwaliteitsonderzoek. Het succes leidt tot een nieuw onderzoeksprogramma waarvoor de Topsector opnieuw 9 ton vrijmaakt. Daarmee is in totaal een onderzoeksbudget van 2,5 miljoen beschikbaar voor Uireka 2.0.

Waar het ketenbrede onderzoek zich de afgelopen periode vooral richtte op fysieke kwaliteitsaspecten van de ui zelf, focust Uireka 2.0 zich vooral op duurzaamheidsaspecten en robuuste teeltsystemen

Fusariumrot

Met input van alle deelnemers zijn zeven onderzoeksthema’s gedefinieerd waarop in de periode 2020 tot en met 2022 wordt gewerkt: Robuuste gewaseigenschappen, duurzame teeltsystemen, bestrijding van fusariumrot, integrale insectenbeheersing, droogte en zouttolerantie, alternatieven voor maleïnehydrazide (MH) en bestrijding van stengelaaltjes.

Programmamanager is opnieuw Chris de Visser van Wageningen University & Research. Naast bijdragen uit handel, zaadhuizen en toeleveranciers levert de ook de Brancheorganisatie Akkerbouw een forse bijdrage aan Uireka 2.0. Begin december wordt het formele besluit van landbouwminister Carola Schouten verwacht, waarna in januari 2020 direct een start kan worden gemaakt met de onderzoeken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  14° / 8°
  60 %
 • Zaterdag
  12° / 7°
  95 %
Meer weer