Agroventilatie heeft 'tunnelvisie'

Na de overname van Rumptstad-Steketee door Lemken kwam dochterbedrijf Agroventilatie volledig op eigen benen te staan. Het nieuwe Agroventilatie presenteert zich komende week op de beurs Agritechnica in het Duitse Hannover met uitbreiding van het productprogramma.

Agroventilatie+heeft+%27tunnelvisie%27
© Niels van der Boom

Rumptstad-Steketee in Stad aan 't Haringvliet richtte Agroventilatie in 2015 op voor de productie van Steketee-ventilatiekanalen voor aardappelen en uien. Via de onlineshop biedt het bedrijf ook keerwanden aan.

In augustus 2018 nam machinefabrikant Lemken de collega-fabrikant over. Agroventilatie moest op eigen voet verder. Begin 2019 kocht ondernemer Mathijs Oomen het bedrijf. Hij is bekend in de bewaarwereld en zet de eigen kanalenproductie in het Zuid-Hollandse Stad aan 't Haringvliet voort.

Kanalenpers

De naam Oomen is een bekende in de wereld van ventilatiekanalen. In 2002 ontwikkelde loonbedrijf Oomen in het Brabantse De Heen met mechanisatiebedrijf Den Dekker een 'kanalenpers' om gehavende kanalen weer bruikbaar te maken. Het bleek een succesnummer te zijn. Tegenwoordig is het bedrijf met drie persen in heel Noordwest-Europa onderweg, waarbij er één door Oomen wordt gebruikt.

Tot 31 meter kanaallengte is mogelijk in 24 groottes

Mathijs Oomen, Agroventilatie

'In alle grote aardappelteeltgebieden zijn we actief. Alle merken en maten kanalen kunnen we walsen om ze weer bruikbaar te maken. Hoe voorzichtig je ook bent met scheppen, hoeken raken na verloop van tijd verbogen of een kanaal raakt krom. Naast kanalen voor de aardappel- en uienbewaring reviseren we fijnmazige graankanalen.'

Al vrij snel na de reparatieservice volgde de handel in gebruikte en nieuwe kanalen. Die gaan de hele wereld over. 'Toen Agroventilatie vrijkwam, ben ik met eigenaar Klaas Veerman gaan praten', zegt Oomen. 'Begin dit jaar heb ik het bedrijf overgenomen.'

Nieuw ventilatiekanaal

Op Agritechnica presenteert het bedrijf zich voor het eerst. 'Daar tonen we ook een nieuw type ventilatiekanaal. Naast onze standaard kenmerken zoals afgeknipte hoeken, het dikste materiaal en hoogste op de markt (tot 108 centimeter) zijn er details verbeterd.'

Een nieuw type ventilatiekanaal wordt op Agritechnica gepresenteerd.
Een nieuw type ventilatiekanaal wordt op Agritechnica gepresenteerd. © Niels van der Boom

De ventilatiesleuven zijn verplaatst naar de binnenste rongen en 25 procent vergroot. 'Dit maakt ze productvriendelijker en het heeft een positief gevolg voor de luchtstroom, luchtsnelheid en energieverbruik van de ventilatoren', stelt de ondernemer.

Eisen

'Vroeger teelde iedereen Bintje, die makkelijk te bewaren was. De huidige rassen zijn gevoeliger, dus de eisen nemen toe. Dankzij de naadloze aansluiting heb je minder luchtverlies. Tot 31 meter kanaallengte is mogelijk in 24 groottes.'

Agroventilatie toont ook twee nieuwe producten. Watersilo's, gefabriceerd van hetzelfde verzinkte staal als de kanalen, en damwandprofielen voor bewaarloodsen.

Kiemremmer

'Door het verbod op kiemremmer CIPC moeten schuren worden gereinigd. We zijn bij een reinigingsproject van de VAVI betrokken, met onze tunnelmol kanalenreiniger. Omdat chloorprofam in het hout trekt, kan het interessant zijn dit materiaal te vervangen met metalen damwand.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer