Van Wenum: zuinige akkerbouwoogst biedt marktkansen

De opbrengsten van akkerbouwgewassen in Nederland zijn lager dan normaal en vormen daarmee volgens voorzitter Jaap van Wenum van LTO-vakgroep Akkerbouw wellicht een mooie basis voor een veelbelovend afzetseizoen.

'De opbrengsten van de aardappelen en uien zijn lager dan in gemiddelde jaren', zegt Van Wenum. 'We zien dat nu al terug in de markt met een goede vraag naar deze producten en ook een behoorlijke prijsvorming.'

De LTO-bestuurder reageert op de voorlopige oogstraming van akkerbouwgewassen die het CBS deze week publiceerde. Volgens de cijfers van het CBS wordt er in 2019 voor 1,5 miljoen ton aan zaaiuien geoogst. Dat is 65 procent meer dan de 0,9 miljoen ton die in 2018 van het land werd gehaald en ongeveer gelijk aan de bruto-opbrengst in 2017.

Consumptieaardappelen

De bruto-opbrengst voor consumptieaardappelen stijgt in 2019 ten opzichte van een jaar eerder naar verwachting met 24 procent naar 3,9 miljoen ton. Vergeleken met twee jaar geleden wordt er dit jaar 0,1 miljoen ton minder geproduceerd. Voor suikerbieten wordt in 2019 ongeveer eenzelfde oogst verwacht als een jaar eerder, namelijk 6,5 miljoen ton. Dat is fors lager dan in 2017, toen de suikerbietenoogst 1,5 miljoen ton meer bedroeg.

De vergelijking van de oogstresultaten van dit seizoen met die van vorig jaar vindt Van Wenum niet veel toevoegen. 'Natuurlijk zijn de opbrengsten nu beter omdat 2018 echt een afwijkend jaar was. Het neemt niet weg dat we ook dit jaar moeizame groeiomstandigheden hebben gehad. Afhankelijk van de regio heeft de droogte toch weer een grote invloed gehad en dat geldt ook voor de natte oogstomstandigheden van afgelopen periode.'

Uitbreiding arealen

Dat de totale opbrengsten voor dit jaar uiteindelijk vergelijkbaar zijn met oogstjaar 2017 heeft te maken met de uitbreiding van de arealen voor zaaiuien en aardappelen. De opbrengst per hectare bij zaaiuien komt dit jaar op iets meer dan 53 ton en is daarmee bijna 3 ton lager dan het meerjarig gemiddelde.

Voor aardappelen raamt het CBS de hectareproductie op 49,3 ton. Dat is weliswaar 20 procent meer dan vorig jaar, maar ook 3,5 ton minder dan in 2017. De verwachte opbrengst voor suikerbieten is gemiddeld 82,4 ton per hectare.

Voorlopige cijfers

Van Wenum wijst er tot slot op dat deze oogstraming van het CBS voorlopige cijfers betreft. 'Het CBS rekent met bruto-opbrengsten en gaat er in deze raming van uit dat het hele areaal ook wordt geoogst. Dat is echter maar de vraag. De oogstverwachting van nu kan uiteindelijk ook nog tegenvallen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer