Kaasmaken zonder spleetjes en grote ogen

Het bereiden van kaas op de boerderij wordt steeds populairder. Op Kaasboerderij De Brienenshof in Cothen keek een groep cursisten maandag mee in de kaastobbe.

Kaasmaken+zonder+spleetjes+en+grote+ogen
© René Eijsink

Boerenkaasbereider Maas Merkens uit Cothen laat deelnemers stukjes wrongel proeven. De excursie is onderdeel van de cursus 'Kaasbereiding'.

'Mensen willen vooral weten hoe je de kwaliteit van kaas kunt beïnvloeden', zegt cursusleider Gea van der Puijl. Met haar bedrijf ZuivelAdvies geeft ze al bijna dertig jaar cursussen kaasmaken. 'Niemand wil te zure kaas of kaas met spleetjes of grote ogen.'

Verschillende cursisten

De groep mensen die Van der Puijl begeleidt, is divers. Het zijn bedrijfsopvolgers die de kaasmakerij van hun ouders willen voortzetten. Ook ziet ze steeds vaker personeelsleden, want kaasbedrijven groeien in omvang. Verder trekt de cursus mensen uit het Midden-Oosten en Marokko. Zij willen in Nederland of in hun geboorteland een kaasproductie opstarten.

Dan zijn er nog de nieuwe kaasmakers. 'Door de fosfaatwetgeving beginnen veel veehouders met kaasmaken. De belangstelling voor lokaal en ambachtelijk versterkt dat.'

Misverstand

Van der Puijl denkt dat het aantal nieuwe zuivelbereiders nog groter is. Volgens haar verwachten mensen dat de investering en benodigde arbeid daarvan minder zijn. 'Maar dat is een misverstand. Want met zure zuivel is het lastiger om inkomen te genereren dan met kaas.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer