AH+weert+kazen+van+K%C3%A4serei+Champignon
Nieuws
© Albert Heijn

AH weert kazen van Käserei Champignon

Supermarktconcern Albert Heijn neemt voorlopig geen kazen meer af van de Duitse kaasmaker Käserei Champignon. Reden zijn beelden van melkkoeien die slecht behandeld worden op een boerderij die levert aan het bedrijf.

De beelden werden zondagavond naar buiten gebracht door dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Volgens woordvoerder Pauline van den Brandhof tonen de beelden op de website van stichting Animal Rights excessen waar Albert Heijn niet achter kan staan.

Bij Albert Heijn liggen de kazen Cambozola en de Clermont Blue nu niet meer in het schap. 'Ondanks dat niet zeker is of de melk van de boer die beschuldigd wordt in de kazen is verwerkt, hebben wij dus besloten om per direct te stoppen met afnemen van deze leverancier. Wij hebben de leverancier erop aangesproken. Totdat Champignon heeft bewezen dat de koeien niet worden mishandeld, neemt Albert Heijn geen kazen meer af bij Champignon.'

Jumbo

Jumbo gaat niet zo ver als Albert Heijn, maar heeft naar aanleiding van de beelden wel direct contact opgenomen met Käserei Champignon. Jumbo neemt één productsoort af bij de kaasmaker. 'We zijn geschrokken door de berichtgeving van Animal Rights en SOKO en distantiëren ons van de bevindingen. Zij hebben aangegeven sinds 9 juli geen melk meer af te nemen van het betreffende melkveebedrijf naar aanleiding van de gebeurtenissen', vertelt Jumbo-woordvoerder Jeske Bleeker. 'We zijn met hen in gesprek om te onderzoeken welke mogelijke stappen we kunnen nemen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen.'

De opnamen zijn gemaakt door de Duitse dierenrechtenorganisatie SOKO Tierschutz bij een bedrijf in het Beierse Bad Grönenbach. Animal Rights heeft vervolgens de beelden gedeeld en Nederlandse supermarkten aangesproken omdat de kazen van deze fabrikant ook in de Nederlandse winkels worden verkocht.

Melkveebedrijf

Käserei Champignon neemt geen melk meer af van het melkveebedrijf en heeft de aantijgingen van de dierenrechtenorganisatie onderzocht. 'We hebben met onze leveranciers duidelijke normen voor melkproductie afgesproken en we houden toezicht op de naleving ervan door middel van regelmatige audits', meldt het bedrijf. Het bedrijf is in maart 2019 nog geïnspecteerd.

De geleverde melk van het melkveebedrijf was en is van onberispelijke kwaliteit volgens de kaasmaker. 'Natuurlijk hebben we de mediaberichten gevolgd en zijn erg getroffen door de incidenten. Wat te zien is op de beelden, voldoet op geen enkele manier aan onze eisen. We hebben met onze leveranciers duidelijke normen voor melkproductie afgesproken en we houden toezicht op de naleving ervan door middel van regelmatige audits.'

Ook in andere landen zijn er supermarkten die voorlopig geen producten van de kaasmaker afnemen. In België geldt dat voor supermarktketen Delhaize, dat net als Albert Heijn onderdeel is van Ahold.

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer