Veenweiden+cruciaal+voor+duurzame+ambities
Nieuws
© Jan Jong

Veenweiden cruciaal voor duurzame ambities

Het Noord-Hollandse veenweidegebied maakt een essentieel onderdeel uit van de duurzame ambities van CONO Kaasmakers in de Beemster.

Tijdens een werkbezoek van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) aan de regio vorige week werd dat nog eens duidelijk. Koeien in de wei, grote weidekavels en veevoer uit de eigen regio. Het zijn enkele duurzame elementen in de bedrijfsvoering van CONO.

'Om dat te blijven doen, hebben de veehouders voldoende areaal nodig', stelt bestuurder Jacob Willig van de Noord-Hollandse zuivelcoöperatie.

Goede resultaten

Vooral qua weidegang en biodiversiteit worden op de iets extensievere veengronden goede resultaten behaald, stelt Grietsje Hoekstra, manager Duurzaamheid bij CONO. 'De melkveebedrijven krijgen waardering van de burger en sluiten naadloos aan op onze duurzaamheidsdoelstellingen', aldus Hoekstra.

'Daarvoor is wel een bepaalde kritische massa in areaal nodig', vervolgt Willig. 'Zo'n 15 procent van onze Noord-Hollandse veehouders hebben bedrijven met 75 tot 100 procent veengrond, in totaal gaat dat om zo'n 4.000 hectare.'

Steeds vaker roert de zuivelonderneming zich daarom in het publieke debat. Willig: 'We waken ervoor om zelf politiek te bedrijven. Dat is niet onze rol, maar de taak van LTO Noord. We zien het wel als onze plicht om voor onze boeren op te komen en de overheid te waarschuwen als ze een verkeerde koers dreigt te varen.'

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer