POV+waarschuwt+voor+dierenactivisten
Nieuws
© John Claessens

POV waarschuwt voor dierenactivisten

De rechtszaak tegen de dierenactivisten, die 13 mei de stal in Boxtel bezetten, dient komende woensdag. Producenten Organisatie Varkenshouderij verwacht dat dit extra activisten op de been brengt. De POV sluit niet uit dat de rechtszaak wordt aangegrepen voor een nieuwe actie.

Het advies van de POV is het activisten lastig te maken. Bijvoorbeeld door bij elke toegang tot het bedrijf een bordje te hangen met: Verboden toegang, artikel 461 van het Wetboek van strafrecht. 'Met zo'n bord staat u juridisch sterker als u aangifte doet. Deze borden zijn voor gemiddeld 10 euro te koop via internet.'


Andere eenvoudige, maar effectieve tips zijn volgens de POV: deuren op slot draaien, een bezoekerslijst aanleggen van iedereen die op het erf komt en het maken van aantekeningen in de agenda van verdachte situaties en/of illegale activiteiten. 'En deel deze met veehouders in uw POV-regio'.

Stalbezoek

Verder adviseert de POV om de mogelijkheid van stalbezoek door dieractivisten te bespreken met bedrijfsmedewerkers. 'Zodat zij zich bewust zijn van het belang van de maatregelen.' Tot slot doet iedere ondernemer er volgens de producentenorganisatie goed aan een gedegen en professionele beveiligingsaanpak op te stellen.

POV adviseert slachtoffers van een inbraak, erfvredebreuk, bekladding of bedreiging door dieractivisten om 112 te bellen. 'Maak de politie duidelijk dat de erfbetreder ter plekke niets te zoeken heeft en direct weg moet gaan. En blijf rustig. Speel geen eigen rechter. Dit werkt tegen in het proces.'

Kentekens

Naast het informeren van de burgemeester, POV, dierenarts en het uit de gebouwen halen van medewerkers, roept de producentenorganisatie op kentekennummers van vervoermiddelen te registreren, foto's en filmpjes te maken van de inbraak, de activisten en andere relevante gebeurtenissen.

Tot slot roept de POV varkenshouders op die ongewenst stalbezoek krijgen de eerste 24 uur de media niet te woord te staan. 'Als een journalist u benadert, verwijs dan voor de woordvoering naar onze organisatie. En stem ook samen met ons af hoe het vervolg van de communicatie verloopt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer