Feiten+en+mist+op+eerste+zitting+%27Boxtel%27
Nieuws
© Jasper Schel

Feiten en mist op eerste zitting 'Boxtel'

Alleen videobeelden van de stal van varkenshouder Jeroen van Sleuwen worden toegevoegd aan het dossier in de zaak tegen de 67 verdachten. Alle andere verzoeken van de vier advocaten van de dierenactivisten werden door de politierechter als 'niet relevant' bestempeld.

Is er sprake van lokaalvredebreuk en/of braak in vereniging? Daar draait het allemaal om in de zaak tegen de dierenactivisten van 'Meat the Victims' die op 13 mei urenlang de varkenshouderij van Van Sleuwen in Boxtel bezetten. Dinsdag was de regiezitting.

'Het kader waarbinnen ik beoordeel of er in deze zaak sprake is van overtredingen, is zeer nauw', begon de politierechter zijn slotwoord. Op grondslag daarvan doe ik op 6 november een uitspraak. Alles wat buiten dit kader valt, komt dan ook niet aan de orde.'

Zo vond de rechter het onder meer niet relevant om verbalisante Michelle Spierings te horen over de gang van zaken bij de aanhoudingen en dat er op die bewuste maandag in mei volgens de advocaten van de verdachten sprake was van ongelijke behandeling. En ook de buschauffeurs die de aangehouden activisten naar de politiecellen in Eindhoven vervoerden, terwijl de verdachten in de veronderstelling waren dat ze via Eindhoven direct naar huis mochten, hoeven niet op te komen draven om te getuigen over de status van de verdachten op dat moment.

Het is in ieders belang dat de strafmaat passend is, anders is het einde zoek

POV-voorzitter Linda Janssen

Zwijgrecht

Het beantwoorden van de vraag of de politie destijds duidelijk genoeg had aangegeven dat de activisten de stal moesten verlaten, is volgens de politierechter ook niet aan de orde. 'Dat hadden de aangehouden verdachten destijds bij hun aanhouding kunnen aangeven, maar toen beriepen ze zich op hun zwijgrecht.'

Wel moet er een aanvulling komen op het destijds opgemaakte proces verbaal tegen twee verdachten om zo enige onduidelijkheid weg te nemen, zo gaf de politierechter de officier van justitie een opdracht mee. Beelden van het huisvestingssysteem van het bedrijf van varkenshouder Van Sleuwen mogen op 6 november wel getoond worden. 'Ik snap de maatschappelijke context', motiveerde de politierechter.

Volgens de officier van justitie is alles zo klaar als een klontje. 'Er is wel degelijk geweld gebruikt op 13 mei bij het binnendringen van de stal. Er is een deur geforceerd en het was voor iedereen duidelijk dat dit geen genodigde gasten waren. De vraag is wie er in de stal waren en wie geen gehoor gaven aan de oproep van de politie om de stal te verlaten.'

Vormfouten

Voorzitter Linda Janssen van de Producenten Organisatie Varkens (POV) en ZLTO-bestuurder Janus Scheepers trekken na afloop dezelfde conclusie. 'De advocaten zijn duidelijk op zoek naar vormfouten in de procedure rond de aanhoudingen', reageert Janssen.

'Door te stellen dat de actie vreedzaam was en dat ze het recht hadden om te demonstreren, gaan ze compleet voorbij aan het feit dat er is ingebroken en dat dit grote gevolgen en impact heeft gehad op de varkenshouder en de gehele veehouderijsector Er is een tijd voor en na Boxtel', vervolgt de POV-voorzitter.

Het tonen van het filmpje van de stalinrichting van Van Sleuwen is niet relevant, vindt Janssen, maar ze denkt dat het geen invloed heeft. 'Het is in ieders belang dat de strafmaat passend is, anders is het einde zoek.' Janus Scheepers sluit zich daarbij aan. 'De verdediging probeert een mistlaag op te trekken en gaat totaal niet in op de begane overtredingen. Dat wordt allemaal gebagatelliseerd.'

Veertien tolken

De inhoudelijke zitting, waarin ook de eventuele strafmaat wordt bepaald, vindt plaats op 6 november. Alle 67 verdachten worden, al dan niet bij verstek, als individu berecht. Er zijn die dag veertien tolken nodig volgens de officier van justitie.

De politierechter wil uiterlijk een week van tevoren van de verdediging weten hoeveel cliënten naar de rechtbank in Den Bosch zullen afreizen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  80 %
Meer weer