Dierenextremisten+opgepakt+in+konijnenstal
Nieuws
© Michiel Elands

Dierenextremisten opgepakt in konijnenstal

Twee dierenextremisten zijn in de nacht van woensdag op donderdag op heterdaad betrapt toen ze bij een konijnenhouder inbraken. De politie was snel ter plaatse en arresteerde het duo. LTO Nederland werkt al langere tijd met de politie samen om dierextremisme aan te pakken.

'We zijn blij dat deze extremisten zijn opgepakt. Het is schandalig dat mensen dit in hun hoofd halen. Een boer moet zich veilig kunnen voelen op zijn eigen bedrijf', verklaart voorzitter Marc Calon van LTO Nederland. 'We ondersteunen deze ondernemer waar we kunnen. Onze complimenten voor de snelle en goede reactie van de politie.'

Dierenextremisme heeft een gigantische impact op de slachtoffers. LTO laat weten dat de privacy van het slachtoffer beschermd moet worden en brengt daarom ook niet meer concrete informatie naar buiten. De organisatie vraagt ook de pers om het slachtoffer de kans te geven deze gebeurtenis te boven te komen en zijn privacy te respecteren.

Harde aanpak

LTO Nederland waarschuwt al langere tijd voor het gevaar van dierenextremisme voor mens, dier en maatschappij. De organisatie heeft er bij de overheid voor gepleit dat het monitoren, screenen en onderzoeken van extremistische groeperingen prioriteit krijgt.

LTO blijft zich inzetten voor een harde aanpak van extremisten die de wet overtreden

Er moet echter ook hard tegen illegale acties worden opgetreden. 'Het kan niet worden getolereerd dat dierenextremisten het 'recht' in eigen handen nemen, serieuze juridische consequenties zijn gepast', verzekert Calon.

In kaart

LTO Nederland en Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) maakten eind 2018 afspraken met de Nationale Politie om dierenextremisme beter in kaart te brengen. Na de bezetting van een varkenshouderij in Boxtel zijn er tussen ministeries, politie, Openbaar Ministerie, LTO Nederland en de POV afspraken gemaakt over contactpunten, samenwerking en informatie-uitwisseling.


De veiligheid van boeren moet daarbij voorop staan. LTO Nederland blijft zich daarom inzetten voor een harde aanpak van extremisten die de wet overtreden. Ook in de Tweede Kamer wordt hiervoor gepleit, onder meer door Madeleine van Toorenburg en Jaco Geurts van het CDA en Helma Lodders en Jeroen van Wijngaarden van de VVD.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laat onderzoeken wat de mogelijkheden en effecten van strafverzwaring zijn.

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer