Verdediging+%27activisten+Boxtel%27+focust+op+fouten+bij+aanhouding
Nieuws
© Jasper Schel

Verdediging 'activisten Boxtel' focust op fouten bij aanhouding

Er zijn fouten gemaakt tijdens de aanhouding van de 67 dierenactivisten na de bezetting van de varkenshouderij in Boxtel op 13 mei. Dat beweert de verdediging van de verdachten in hun poging om hun cliënten vrij te spreken.

Zoveel werd duidelijk tijdens de regiezitting van de strafzaak die vandaag plaatsvond bij de rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch. De dierenactivisten worden verdacht van lokaalvredebreuk en braak in vereniging.

Tijdens de zitting zijn de onderzoekswensen van de partijen geïnventariseerd en geven het OM en de advocaten van de verdachten hun blik op de zaak en het komende proces.

Een dozijn belangstellenden uit de ‘boerenhoek’, bestaande uit lokale veehouders en bestuurders van POV (Linda Janssen en Henk Gerrits) en ZLTO (Jeannette van de Ven en Janus Scheepers), woonden de regiezitting bij. Vanuit de activistenhoek was er, voor zover bekend, niemand aanwezig.

Zeker enige uren langer van vrijheid beroofd

Verwachtingen vooraf waren er niet echt. ‘Ik ben benieuwd hoe dit gaat lopen’, zegt melkveehouder Wim Jennissen net voordat hij de raadszaal betreedt. ‘Dit is natuurlijk nog maar een regiezitting.’

Fouten bij aanhouding

Drie advocaten beten het spits af namens de dierenactivisten die zich hebben verenigd in ‘Meat the victims’. Zij probeerden de tenlastelegging van lokaalvredebreuk en braak in vereniging te weerleggen, of ten minste te verzachten, met details over gemaakte fouten tijdens het proces van aanhouding.

Zo zouden de aangehouden dierenactivisten ‘langer dan toegestaan van hun vrijheid zijn beroofd, zeker enige uren’, aldus advocaat nummer één. Ook zouden haar cliënten na de ontruiming in onzekerheid hebben verkeerd waar de bus, waarmee ze werden afgevoerd, heen zou gaan.

Ontsmet

Ook moet er volgens de verdediging meer rekening gehouden worden met de motieven van de verdachten. Zij strijden immers voor verbetering van de leefomstandigheden van dieren en proberen misstanden aan de kaak te stellen. Daarnaast hadden alle activisten die de stal betraden hun schoenen ontsmet.

Een usb met camerabeelden die de verdachten maakten tijdens de bezetting werd ter plekke aan het dossier toegevoegd. Maar of deze ‘bewijslast’ veel zoden aan de dijk zet, valt zeer te betwijfelen gezien de reactie hierop van de rechter. ‘U moet zich wel afvragen wat de relevantie van dit alles is in beantwoording op de vraag of hier sprake is van lokaalvredebreuk.’

De zitting is momenteel geschorst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer