Stikstofoverleg+Groningen+blijft+uit
Nieuws
© Tienke Wouda

Stikstofoverleg Groningen blijft uit

LTO Noord weigert in gesprek te gaan met provincie Groningen over stikstofmaatregelen zolang Gedeputeerde Staten vasthouden aan het provinciale stikstofbeleid. Dat maakte regiobestuurder Alma den Hertog woensdagmiddag duidelijk tijdens de commissievergadering van Provinciale Staten Groningen.

'De huidige regels betekenen een stop en krimp van de landbouw. We hebben nu een patstelling. We gaan niet met een strop om de nek praten met de provincie. De provincie heeft zich in de loopgraven teruggetrokken en helpt niet te zoeken naar een oplossing', waarschuwde ze het provinciebestuur.

De provincie wil graag praten met de boeren, liet landbouwgedeputeerde Henk Staghouwer weten. Hij wil met alle sectoren om tafel via sectortafels. Naast de landbouw, gaat het om industrie, natuur, mede-overheden en wetenschap. 'We moeten dit gesprek aan gaan om zo goed mogelijk de opgave die we hebben vorm te geven: hoe de sectoren kunnen bijdragen om het stikstofprobleem te verminderen.'

Groningen liet half oktober weten vast te houden aan de beleidsregels, in tegenstelling tot buurprovincies Friesland en Drenthe die de regels introkken. Voornaamste reden is volgens Staghouwer dat de vergunningverlening weer op gang komt. De gedeputeerde moest bekennen dat de vergunningverlening nog niet met de snelheid gebeurt waar hij op had gehoopt. 'De vergunningverlening komt voorzichtig weer op gang. Het gaat mondjesmaat.'

Rendement

LTO Noord-afdelingsvoorzitter Westerkwartier Henk Hulshoff zet vraagtekens bij de vergunningverlening. Dat de bouw, de agrarische sector en andere sectoren weer vergunningen kunnen aanvragen, mag niet ten koste gaan van de hele agrarische sector, vindt hij. 'Er spelen heel grote belangen. Die moeten goed tegen elkaar worden afgewogen.'

Volgens de melkveehouder uit Marum haalt het provinciale stikstofbeleid de innovatie uit de sector. 'Het is een aanslag op het rendement van bedrijven. Dat baart mij zorgen. Welke jonge ondernemer wil straks nog het bedrijf overnemen? Zij worden meer ondernemer dan wij ooit geweest zijn, maar er moet dan wel uitdaging en rendement in zitten.'

Als voorbeeld noemt Hulshoff het Westerkwartier. 'Daar zitten vooral grijze boeren. Ik maak mij zorgen over de opvolging. We zijn bezig met de inrichting van Natuur Netwerk Nederland. Staatsbosbeheer beheert de kernnatuur, maar voor de flanken heb je echt boeren nodig die dat willen beheren. Welke jonge boer krijg je nog zover dat hij of zij daarmee aan de slag wil gaan? Er moet een oplossing komen om boeren bestaansrecht te houden. De beleidsregels die nu voorliggen kennen alleen maar verliezers.'

Metingen

Verschillende oppositiepartijen, waaronder Partij voor het Noorden en het Groninger Belang, verwijten de gedeputeerde dat hij 'weg blijft' bij getallen. Ze vinden het een probleem dat de provincie beleidsregels oplegt, terwijl die niet helder heeft over welk probleem het gaat.

Ze vroegen om een goede analyse in de provincie, bijvoorbeeld hoeveel latente ruimte er is. Volgens Staghouwer is hij niet bevoegd om hier uitspraken over te doen. 'Metingen van het RIVM en het Aerus-systeem zijn zaken waar het rijk zich mee bezighoudt, niet de provincie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  20 %
 • Zondag
  22° / 14°
  50 %
Meer weer