LTO+wil+brede+coalitie+voor+stikstof
Nieuws
© Dirk Hol

LTO wil brede coalitie voor stikstof

LTO Nederland wil een brede landbouwcoalitie om de stikstofimpasse het hoofd te bieden. Deze werkgroep van boerenbelangenbehartigers moet met oplossingen gaan komen voor de stikstofproblematiek. Een onafhankelijk voorzitter zal deze samenwerking gaan leiden.

Het tijdelijke stikstofcollectief zal als het aan LTO ligt, binnen een maand met nieuwe voorstellen komen aan het Kabinet en de provincies. Dit pakket aan eisen en oplossingen om uit de stikstofimpasse te komen, zullen dan landbouw breed gedragen worden en dienen als uitgangspunt voor de onderhandeling met minister Schouten (LNV) en de provincies. Dat is donderdagavond 31 oktober besloten op een speciale bestuursvergadering in Wageningen.

Schouder aan schouder

Marc Calon, LTO-voorzitter motiveert het besluit. 'Wij staan voor alle boeren en boerinnen in Nederland. Dan moeten we ook schouder aan schouder gaan staan. We beschouwen de stikstofimpasse als een crisis en dan is een sectorbrede aanpak noodzakelijk. De problematiek rondom stikstof is zo groot dat we de koppen bij elkaar moeten steken. Door met breed gedragen oplossingen te komen, kunnen we mogelijk meer bereiken bij de politiek. En dat is hard nodig.'

Juridische procedures

Voor LTO blijven de voorgestelde koppeling tussen productierechten en ammoniak, de inname van latente ruimte en de 30 procent afroming bij extern salderen, zwaarwegende punten. Calon: 'We zijn bereid hiervoor juridische procedures te starten. Als het kabinet deze maatregelen doorvoert, dan gaat dat in tegen het eigendomsrecht van onze boeren. Dat is domweg onacceptabel.'

Ultimatum

Eerder stelde LTO Nederland het kabinet een ultimatum tot 1 november. Dat is opgeschort tot 1 december. Calon: 'Minister Schouten heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben. Die tijd geven we haar. Het geeft ons tegelijkertijd de ruimte om landbouwbreed met concrete voorstellen te komen. Na november moet er voor de boeren en tuinders voldoende perspectief in het voorgenomen stikstofbeleid zijn om onze onderhandelingen met de overheid voort te zetten en het resultaat aan de achterban voor te leggen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer