Boeren+ontspannen+met+Fries+volkslied+en+berenburg
Nieuws
© John Oud

Boeren ontspannen met Fries volkslied en berenburg

Tientallen Noord-Hollandse boeren leerden dinsdagavond van hun Friese collega's het Friese volkslied en proefden voor de eerste keer Sonnema Berenburg. De activiteiten waren onderdeel van de Friese inburgeringsavond in café het Koetje in Spanbroek.

'Een hilarische avond met een bloedserieuze ondertoon. Je voelt de spanning onder de veehouders. Ze worden niet meer gewaardeerd en geaccepteerd door hun provinciebestuur. Onze boodschap aan de provincie Noord-Holland is: wees zuinig op je boeren en vecht ervoor', stelt melkveehouder en gemeenteraadslid Nynke Koopmans uit Tytsjerk.

Koopmans was samen met oud-Boer Zoekt Vrouw-kandidaat Femke Wiersma naar de andere kant van de Afsluitdijk gekomen om haar collega's de Friese taal en gewoonten te leren. Het idee komt van agro-ondernemer Co Scholten uit Spanbroek. 'Vorige week hadden we een ludieke actie op de Afsluitdijk, waar Noord-Hollanders en Friezen elkaar ook ontmoetten. Ik vind het goed om samen een luchtige avond te hebben in deze tijd.'

Het Fries is lastig onder de knie te krijgen, ervoer Scholten. Minder problemen had hij met de borrel. 'Een Friese berenburg drinken went snel. Dat gaat gemakkelijker dan de taal.'

Thialf

Ook melkveehouder Ad Baltus uit Schermer is enthousiast over de inburgering. 'De meiden hebben het onwijs leuk gedaan. Helemaal top. Met al die vlaggetjes en het meezingen van het volkslied krijg je een WK schaatsen-gevoel. Het was Thialf in het klein, prachtig.'

De bijeenkomst was de derde actie van de Noord-Hollandse boeren in een week tijd. Nadat ze vrijdag naar de Afsluitdijk waren gekomen, reden ze maandag naar het provinciehuis in Haarlem om te overleggen met Statenleden en gedeputeerden. Volgens Scholten hebben de acties er toe geleid dat de provincie weer met de boeren praat in plaats van over hen. 'Wat er uiteindelijk uitkomt, is een grote verrassing. De coalitie bestaat uit onder meer GroenLinks, D66 en PvdA. Dat belooft niet heel veel goeds.'

Baltus stelt dat iedere uitweg pijn gaat doen. 'We hebben een levensgroot probleem. Iedere keer vraagt de overheid ons te leveren, dat zal nu ook weer gebeuren. Het provinciale stikstofbeleid dat er nu ligt, is absoluut niet acceptabel. Tijdens onderhandelingen moet je zo nu en dan een veertje laten en nemen. Wij hebben al een hele kip aan veren geleverd.'

Stikstofclaim

Informatie over Stichting Stikstofclaim troffen de boeren aan in het Fries paspoort dat ze tijdens de avond kregen. De stichting wil schades op de overheid verhalen. Inmiddels heeft de stichting zo'n duizend aanmeldingen van 'burgers, boeren en bedrijven' die 150 euro betalen voor het lidmaatschap, stelt bestuurslid Nynke Koopmans.

'Wij brengen advocaten en juristen in stelling. Het is stil tot 1 december. Maar je ziet hoe snel de overheid wil. Het is een overvaltechniek. Zodra eigendomsrechten van boeren worden afgepakt, of hun bedrijf in waarde vermindert, springen we daar bovenop. We pakken dat collectief op. We hopen dat het preventief werkt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer