Sector+Noord%2DHolland+Noord+bepleit+betere+huisvesting
Nieuws
© Laurens Eggens

Sector Noord-Holland Noord bepleit betere huisvesting

KAVB, Glastuinbouw Nederland en LTO Noord roepen de achttien gemeenten in Noord-Holland Noord op om serieus werk te maken van de huisvesting van arbeidsmigranten.

In een brief aan de gemeenteraden uiten de land- en tuinbouworganisaties hun zorgen over de beschikbaarheid van voldoende arbeidskrachten in de regio.

Programmamanager Jeroen Noot van de Greenport, die de brief ook ondertekende, merkt dat huisvesting hoog op de agenda staat bij de agrarische sectoren. 'De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot. Om tijdelijke werknemers te kunnen trekken is een goede huisvesting een absolute basisvoorwaarde,' stelt Noot.

'Nauwelijks vooruitgang'

De gemeenten in de Noordkop hebben al eerder aangegeven dat ze meer willen samenwerken om tot betere afspraken te komen. De sector verwijst in een brief naar 2012, toen het Project Kompas is ingesteld. 'Desondanks zien we in praktijk nog nauwelijks vooruitgang. In de hele regio blijven projecten voor huisvestingslocaties stokken in de planfase, omdat er vanuit de gemeente(n) geen groen licht komt.'

De oorzaken zijn divers, merken de organisaties in de brief op. 'Door gebrek aan prioriteit of capaciteit, ontkenning van het probleem binnen de eigen gemeentegrens of het overheersen van de 'not in my back yard-gedachte' in het politieke debat. Met als gevolg dat bedrijven hun heil zoeken in huisvesting via de reguliere woningmarkt, die toch al onder druk staat.'

Positieve uitzondering

Hollands Kroon is een positieve uitzondering, stellen de organisaties. Daar heeft de raad de lokale beleidsregels recent opnieuw vastgesteld. 'Ook andere gemeenten in de Kop van Noord-Holland werken al richting vaststelling, zonder dat dit garanties biedt voor een oplossing', zo staat in de brief.

Ondernemers in de regio lopen steeds vaker vast in de ontwikkeling van hun bedrijven. Gebrek aan werknemers werkt remmend, merkt Noot op. 'Daarom is een regionale aanpak onontbeerlijk. Dit vraagstuk kan niet door enkele gemeenten worden opgelost. Hiervoor is commitment van het hele gebied onontbeerlijk.'

De organisaties doen daarbij de suggestie om het Westland als voorbeeld te nemen. Daarin heeft de gemeente, met hulp van provincie Zuid-Holland, zelf de regie gepakt. Ze wijst met de ondernemers en de uitzendbranche gezamenlijk locaties aan die kansrijk zijn om tijdelijke arbeidskrachten te huisvesten. Om dat vervolgens goed uit te kunnen voeren, is een bepaalde ambtelijke capaciteit wel noodzakelijk, merken de organisaties op.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 15°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  10 %
 • Zondag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer