Provinciale Staten Brabant nemen motie coalitie aan

De motie van de VVD en alle andere Brabantse coalitiepartijen om zo snel mogelijk na 1 december 2019 de uitwerking van het Brabantse stikstofbeleid bekend te maken, is door een meerderheid aangenomen. Landbouwminister Carola Schouten komt op 1 december met landelijke beleidsvoorstellen voor stikstofreductie.

Provinciale+Staten+Brabant+nemen+motie+coalitie+aan
© Jasper Schel

In de motie van de coalitiepartijen staat onder meer dat het provinciebestuur alleen uitstel aan veehouders wil verlenen voor het aanvragen van een omgevingsvergunning (onderdeel milieu) als veehouders voor 1 april 2020 aangeven dat ze een innovatief stalsysteem willen realiseren.


Daarmee houdt de coalitie voorlopig vast aan het bestaande stikstofbeleid. Verder stellen de coalitiepartijen, inclusief CDA, voor om 'in een Statenvergadering zo snel mogelijk na 1 december 2019 beleidsvoorstellen en tijdlijnen voor te leggen aan PS'.

CDA 'trekt keutel in'

De grote vraag was of de CDA-fractie voor deze motie zou stemmen. Immers, exact één week geleden eiste de fractie nog dat het Brabantse veehouderijbeleid op de schop moest en dat het landelijke beleid gevolgd moest worden. PVV-landbouwwoordvoerder Maikel Boon stelde in een reactie dat 'het CDA zijn keutel intrekt.'

PVV vindt dat CDA 'zijn keutel intrekt'

De motie van de PVV om af te zien om de latente ruimte van veehouders bij salderen af te nemen zonder passende compensatie, haalde het niet. Ook CDA stemde tegen.

Verschillen Brabant en landelijk

Met deze zet wil het dagelijks provinciebestuur helderheid verschaffen op welke wijze het provinciaal beleid en het landelijke beleid op elkaar zijn afgestemd. Maar ook 'in welke mate er verschillen bestaan, gelet op de unieke samenstelling van Noord-Brabant', zo staat in de betreffende motie.


Dat laatste is tegen het zere been zijn van de Brabantse veehouderijsector. Het laat de coalitie immers ruimte om in Brabant uiteindelijk toch vast te houden aan het strengere Brabantse beleid omdat de provincie nu eenmaal veel intensieve veehouderij herbergt.

'Schandalig beleid'

ZLTO-bestuurder Hendrik Hoeksema spreekt van een 'excuustruus'. 'Dit is vooral een motie voor de bühne om de verschillen van mening in de coalitie af te dekken en meningsverschillen te kunnen doorschuiven naar december. Er wordt een excuustruus ingebouwd om straks met het Brabantse beleid toch gewoon verder te gaan. Als dit de 'verstrekkende motie' is die CDA bedoelde, dan moeten ze hun persbericht van vorige week nog maar eens lezen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer