Betuws Best zet streekproducten beter op de kaart

Het nieuwe streekmerk Betuws Best is officieel gelanceerd. Zestien agriproducenten in de Betuwe gaan zich aansluiten bij het label. Op termijn moeten dat er zeker dertig tot veertig worden.

Betuws+Best+zet+streekproducten+beter+op+de+kaart
© William Hoogteyling

Met Betuws Best worden de producten van de bedrijven herkenbaar als afkomstig uit de streek, is de gedachte achter het beeldmerk.

Betuws Best is ontwikkeld door Stichting Platteland Rivierenland en het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland. Ook diverse streekproducenten waren betrokken bij de ontwikkeling. Het idee voor Betuws Best komt van Jolijn Zwart-van Kessel. 'Ik had al jaren een droom dat ik een supermarkt binnenloop en dat ik direct producten uit eigen streek zie waar ik bewust voor kan kiezen.'

Kwaliteit bewaken

Zwart zegt dat het beeldmerk is ontwikkeld voor ondernemers en dat zijzelf de kwaliteit in de gaten moeten houden. 'Samen maak je het of je breek je het. Er zijn reglementen voor deelname, maar er is geen grote controleorganisatie opgetuigd. Dat maakt het duur en de drempel hoog, terwijl we juist willen dat veel partijen meedoen. We moeten elkaar scherp houden.'

Ik had al jaren een droom dat ik een supermarkt binnenloop en dat ik direct producten uit eigen streek zie waar ik bewust voor kan kiezen

Jolijn Zwart-van Kessel, initiatiefnemer Betuws Best

De bedenker van Betuws Best rekent op minimaal dertig tot veertig deelnemende agriproducenten. Om hun producten nog beter onder de aandacht te brengen, worden er 'meet & matches' georganiseerd. Hierbij kunnen boeren en telers zich presenteren aan supermarkten, cateraars en horecabedrijven. In mei vond al een dergelijk evenement plaats. Toen waren er volgens Zwart meer dan honderd matches.

Supermarkten

'Ik merk dat er enorm veel beweging in de Betuwe is wat betreft streekproducten. Zo zie ik bij supermarkten steeds meer gebeuren. Jumbo in Maurik bijvoorbeeld neemt lokale producten al mee in promotie-uitingen. Ik hoop dat dit bij veel meer supermarkten een thema wordt.'

Betuws Best werkt nauw samen met andere initiatieven op het gebied van Betuwse streekproducten. Zo krijgen producten met het beeldmerk een plekje in fruitbelevingscentrum Streeckerij De Betuwe dat begin 2021 opent in Wadenoijen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer