Beleid Schouten draait om waardering voedsel

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is van plan om een speciale handelsmissie in eigen land te organiseren om streek- en regioproducten bekender te maken en korte ketens te stimuleren. Maar hoe moeten we dat plan opvatten?

Beleid+Schouten+draait+om+waardering+voedsel
© Johan Wissink

Landbouwminister Carola Schouten wil de waardering voor Nederlandse streek- en regioproducten vergroten en de afzet ervan bevorderen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat met supermarkten in gesprek om de producten zichtbaarder te maken en eventuele drempels weg te nemen.

De intentie van Schouten is niet om Nederlanders hoofdzakelijk nog streek- en regioproducten te laten eten. Nederland exporteert 70 tot 80 procent van de agrarische productie. Dat zal ook niet zo snel veranderen.

Korte ketens

De minister wil vooral korte ketens promoten. De korte ketens zoals zij die voor ogen heeft, hebben niet per se met de fysieke afstand tussen producent en consument te maken. Zij doelt op de mentale afstand tot het product en de waarde die de consument geeft aan voedsel.

Die uitleg van Schouten sluit weer aan op de weg die ze eerder is ingeslagen: zorgen dat de boer en tuinder meer waardering krijgen voor de producten die ze leveren. Meer waardering voor voedsel door de consument draagt ook bij aan het besef dat voedselproductie van grote invloed is op onze leefomgeving.

Betere prijs

Meer waardering voor het streekproduct moet zich uiten in een betere en vooral eerlijke prijs voor de boer. Dat past ook weer bij de andere plannen van de landbouwminister. Met een betere prijs kunnen de plannen en projecten voor duurzamere landbouw worden gefinancierd.

Waardering kan er alleen komen als consumenten zich verbonden voelen met boer en tuinder. De verbinding ontstaat door direct contact. Kopen bij de boer en tuinder, op regionale markten en bij stadslandbouwbedrijven kan de boer en de consument dichter bij elkaar brengen.

Lange termijn

Dat het Schouten ook te doen is om resultaat op lange termijn blijkt uit de overige plannen die zij heeft beschreven. Zo wil ze onder meer het onderwijs over voedsel op scholen verbeteren en de ontwikkeling van multifunctionele landbouw stimuleren. Dit kan allemaal bijdragen aan een betere verbinding en meer waardering voor het werk van de boer en tuinder.

De plannen van de minister zijn door producenten van streekproducten positief ontvangen. LTO-bestuurder Multifunctionele Landbouw Arjan Monteny noemde het gebrek aan verbinding eerder juist een groot probleem in de sector. Mensen lopen te hoop tegen de productiewijze van de landbouw, omdat ze zich er niet mee verbonden voelen. Als de landbouwminister dan aanbiedt om voor de sector op te komen, is het logisch dat boeren en tuinders dat aanbod met beide handen aangrijpen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer