Landwinkels steunen regioaanpak Schouten

De Landwinkel Coöperatie steunt de streek- en regioproductenaanpak van landbouwminister Carola Schouten. Er moet volgens de coöperatie meer waardering komen voor deze Nederlandse specialiteiten.

'Dat plan past ons hartstikke goed', zegt coöperatievoorzitter en fruitteler Wessel van Olst uit het Gelderse Ressen. 'Wij willen ook een betere positie voor de boer. Dat is in dit geval de landwinkelier die producten van zichzelf en collega's verkoopt om meer marge over te houden.'

Bij zijn landwinkel liggen inmiddels de eerste appels in het schap die in de boomgaard naast de winkel worden geteeld. 'Dit is de Delbarestivale, daar beginnen we het seizoen mee. Ze zijn gisteren geplukt en liggen vandaag bij ons in de winkel. Korter kan de keten niet.'

Topsport

Om streek- en regioproducten aan de grote supermarkten te kunnen leveren, vraagt nog wel wat extra stappen van de teler. Daar kan Van Olst over meepraten. 'Je moet altijd zorgen dat je product op voorraad is, dat het gesorteerd is, dat het in de verpakking zit die de supermarkt wil en dat je het kunt leveren wanneer de supermarkt wil. Het is dus echt wel topsport om de retail te voorzien van goede producten.'

Een van die producten is kaas. 'We zitten in het rivierengebied en hebben hier vooral fruittelers. Er zitten bijna geen kaasmakers. Dus vandaar ook de samenwerking binnen de landwinkelcoöperatie met 95 winkels die allemaal een specialiteit hebben. Zo kunnen we toch de gevraagde producten uitleveren.'

Verdienen

De melk in de winkel komt van een melkveehouder uit Arnhem, een paar kilometer verderop. Schouten wil ook de afstand tussen producent en consument verkleinen en daarmee de korte voedselketen stimuleren. 'Hoe langer die keten, hoe meer partijen er aan willen verdienen, dus hoe minder er over blijft voor de boer. De keten begint wel bij de boer, maar als het om de prijs gaat, staat de boer helemaal aan het eind.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer