Betuwse boeren bundelen krachten

22 boeren uit de Betuwe gaan hun producten collectief verkopen aan zakelijke klanten. De boeren mikken onder meer op supermarkten en de horeca.

Betuwse+boeren+bundelen+krachten
© Ulco Wesselink

Het initiatief, in samenwerking met Local2Local, is een vervolg op een platform dat vijf jaar geleden startte in de Kromme Rijnstreek. Pluimveehouder Gertjan Lagerweij uit Buurmalsen was daar vanaf het begin bij betrokken. 'Als enige Betuwse boer, omdat ik daar toen al veel kansen zag liggen', legt hij uit.

Twee jaar geleden ontstonden de eerste plannen om met Betuwse boeren een vergelijkbaar collectief te starten. In eerste instantie zijn er 22 boeren die meedoen. 'Samen hebben we een mooi aanbod richting horeca en retail', zegt Lagerweij. 'We hebben bijvoorbeeld fruittelers, vleesveehouders, een ijsboer en iemand die appelchips maakt.'

Regelgeving

De ondernemer rekent erop dat zich in de toekomst meer boeren aan het platform verbinden. 'Er zijn er genoeg die ook willen aansluiten, maar eerst hun producten verder moeten ontwikkelen. Als je via de supermarkt wilt verkopen, moet je aan veel regelgeving voldoen. Alle producten moeten een EAN-code hebben en je hebt certificaten als HACCP nodig.'

Het collectief staat nog in de kinderschoenen, maar in de Kromme Rijnstreek is bewezen dat er op de zakelijke markt genoeg animo is voor een breed pakket aan streekproducten. In winkels zullen de producten duidelijk herkenbaar bij elkaar komen te staan.

Verpakking

'Een eis van Local2Local is ook dat je op je verpakking goed bekendmaakt wat je doet en waar je product vandaan komt. We leveren zelf de displays. Je verkoopt gerust dubbel zoveel als je op een opvallende plek staat in plaats van in het reguliere schap.'

De grote winst van het collectief zit 'm in de logistiek. Want hoewel zowel klanten als supermarkten erg happig zijn op producten uit eigen streek, zitten winkels niet te wachten op te veel individuele leveranciers. Lagerweij: 'Wij doen het met één bezorgmoment en één factuur. We snappen dat supermarkten alles snel en makkelijk willen.'

Boerderijwinkel

De pluimveehouder heeft op zijn eigen erf ook een winkel waar hij de producten van de samenwerkende boeren verkoopt. 'Ooit zijn we begonnen met eierautomaten. Ons bedrijf zit langs een provinciale weg waar dagelijks zesduizend auto's passeren', legt Lagerweij de keuze voor een eigen winkel uit.

'Mensen kunnen hier echt boodschappen doen met een verhaal erbij. De winkel zit direct aan de stallen vast. Je ziet de kippen hier scharrelen. We hameren echt op beleving.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer