Coalitiepartij+CDA+eist+ander+stikstofbeleid+Brabant
Nieuws
© Jasper Schel

Coalitiepartij CDA eist ander stikstofbeleid Brabant

De Brabantse CDA-fractie wil het eigen veehouderijbeleid, inclusief de deadlines voor het aanvragen van vergunningen, rigoureus aanpassen. Kern van het nieuwe CDA-standpunt is dat het landbouwbeleid in Noord-Brabant zo snel mogelijk in lijn moet komen met het landelijke landbouwbeleid.

De coalitiepartij publiceerde vrijdagavond een lijst met eisen waaraan het Brabantse veehouderijbeleid in haar ogen zou moeten voldoen. Als eerste moet er volgens het CDA uniform beleid komen qua tijdspad voor investeringen in emissiereductie. Dat is in lijn met de motie van CDA-Kamerlid Jaco Geurts en VVD-Kamerlid Mark Harbers die vrijdag in de Tweede Kamer werd ingediend. Beleidsregels moeten in alle provincies hetzelfde zijn, wat betekent dat de emissieregels in Noord-Brabant niet strenger mogen zijn dan elders. Het CDA verzoekt het Brabantse provinciebestuur om niet langer vast te houden aan strengere regels.

Ten tweede wil het CDA dat niet langer deadlines voor het indienen van vergunningaanvragen voor nieuwe stalsystemen worden opgelegd, zolang die stalsystemen nog niet goedgekeurd en beschikbaar zijn én zolang hiervoor nog geen landelijk beleid is vastgesteld. Dat komt erop neer dat het CDA de deadlines als die van 1 april 2020, waarover het Brabantse provinciebestuur op vrijdag 25 oktober zou besluiten, nu al in de ijskast zet.

Latente ruimte

Ook wil het CDA dat de overheid de latente ruimte op boerenbedrijven niet afpakt van veehouders, dat de Brabantse stoppersregeling opgaat in de landelijke versie die nu in de maak is. Als het provinciebestuur hiermee akkoord gaat, vervalt de provinciale aanmelddatum van 1 november.

Wij vinden het belangrijk dat onze provincie geen eiland wordt waar Brabanders het wonen en ondernemen onmogelijk wordt gemaakt

Ankie de Hoon, fractievoorzitter CDA Brabant

Verder zegt de Brabantse CDA-fractie elk voorstel voor een gedwongen krimp van de veestapel te blokkeren.

'Brabant geen eiland'

Voor het CDA Brabant zijn deze vijf eisen leidend bij komende besluitvorming in Provinciale Staten op vrijdag 25 oktober. CDA-fractievoorzitter Ankie de Hoon: 'Wij vinden het belangrijk dat onze provincie geen eiland wordt waar Brabanders het wonen en ondernemen onmogelijk wordt gemaakt. Brabant mag niet op slot. Brabant wordt niet de groene gordel van de Randstad, waar geen enkele ontwikkeling meer mogelijk is.'

De Hoon heeft de fractievoorzitters van coalitiepartners VVD, D66, GroenLinks en PvdA geïnformeerd over de positie van haar partij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer