Innovaties+voor+peenteelt+in+nabije+toekomst
Achtergrond
© Han Reindsen

Innovaties voor peenteelt in nabije toekomst

Hoe ziet de teelt van peen er in 2030 uit? Gebruik van een zaaimat, druppelirrigatie, bemesten met microgranulaten, onkruidbestrijding met een veldrobot en na de in de herfst ondergeploegde peen in het voorjaar rooien? Wat de route zal zijn, is nog onzeker.

De sectorbrede innovaties voor de teelt van peen in de nabije toekomst werden vorige week getoond op de open middag B-peen in Espel. Met proeven kijkt Delphy naar de mogelijkheden. Daarnaast lagen er proeven die op korte termijn van belang zijn voor telers.


De eerste bevindingen van gebruik van een zaaimat is nog niet wat de onderzoekers graag willen. De kieming was dit voorjaar trager. Komende winter wordt gekeken naar de verdere ontwikkeling van de biologisch afbreekbare zaaimat. Volgend jaar worden daar nieuwe proeven mee aangelegd. De zaaimat moet een gelijke opkomst geven en biedt mogelijkheden om middelen toe te voegen aan het gewas.


Druppelirrigatie

Druppelirrigatie is dit jaar voor het eerst toegepast in peen. Het zorgt voor een goede vochtvoorziening en een effectief gebruik van water. Een goede vochtvoorziening is essentieel voor een regelmatige groei. Per week is 8 à 10 millimeter water gegeven. 'Druppelirrigatie is niet voor iedere teler weggelegd', denkt Delphy-adviseur Jan Salomons, die zich in de Noordoostpolder zorgen maakt om het zoutgehalte van het beschikbare water.

Zwarte nachtschade is nu chemisch lastig te bestrijden

Jan Salomons, Delphy

Michiel Raaphorst van Olmix heeft voor het eerst microgranulaat toegepast in peen. Het gaat om een combinatie van organische en minerale meststoffen met langzame en snelle componenten die de wortelontwikkeling stimuleren. 'Het gaat om een nieuwe generatie meststoffen. Op dit moment verdringt het nog wel plaatsingsruimte voor drijfmest', zegt Raaphorst.


Veldrobot

Roel van Erp van Abemec denkt dat vooral biologische peentelers in de nabije toekomst gebruik gaan maken van veldrobots. De Dino-robot kan op een accu acht uur schoffelen en dat scheelt in de biologische sector veel handjes om te wieden. Abemec denkt aan een snelwisselpakket voor accu's waardoor de robot continu kan werken. De robot weegt zo'n 800 kilo en kost ongeveer 100.000 euro.

Abemec verkoopt ook de Agrointelli Robotti. Deze robot is dankzij een driepunts hefinrichting geschikt voor veel verschillende werktuigen. De eerste Robotti-veldrobot is verkocht in Creil, in de Noordoostpolder. De teler gebruikt de robot onder andere in combinatie met een Steketee-schoffel met rijdetectie.


Ploeg

Een nieuwe techniek om de peen te bewaren in de grond, werd tijdens de open dag toegelicht aan de hand van een ploeg van Grimme. De machine bedekt 1,5 meter brede bedden met peen voor de winter met een 20 centimeter dikke laag grond. Na de winter kunnen telers de peen oogsten.

'Het systeem vraagt minder opslagcapaciteit en energie', zegt Salomons. 'Een nadeel is dat je het perceel de hele winter kwijt bent.'


Onkruid met lage dosering

Nu de werkzame stof linuron niet meer is toegelaten, zoekt Delphy naar een alternatieve aanpak. Vroeg beginnen en blijven herhalen met een lage dosering lijkt een goede aanpak. De Europese goedkeuring van linuron is niet verlengd omdat tijdens de evaluatie van de aanvraag tot verlenging is gebleken dat deze werkzame stof niet langer voldoet aan de huidige hoge veiligheidsvereisten van de Europese wetgeving. Linuron is onder andere van belang bij de bestrijding van zwarte nachtschade. 'Zwarte nachtschade is nu chemisch lastiger te bestrijden', zegt Jan Salomons van Delphy. Tijdens de open middag B-peen vorige week in Espel was een experimentele aanpak met een lage dosering te zien. Bij een lage dosering is er weinig kans op een negatief effect op het gewas.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer