Peen+niet+inschuren+maar+onderploegen
Nieuws
© Han Reindsen

Peen niet inschuren maar onderploegen

Op de peenmiddag van Delphy in Espel stond woensdag een bijzondere ploeg van Grimme. Met deze machine is het mogelijk om peen in het najaar af te dekken met grond in plaats van in te schuren.

De nieuwe oogstmethode is al in gebruik bij telers in Denemarken, Zweden en Engeland. De in een 1,5 meter breed bed gezaaide peen wordt na het loofklappen met de Grimme-ploeg ondergewerkt met ongeveer 20 centimeter grond. 'Het vraagt minder opslagcapaciteit en minder energie. Volgend seizoen kijken we in een proef of dit oogstsysteem voor Nederland geschikt is', zegt Delphy-adviseur Jan Salomons.

De open middag B-peen ging niet alleen over ideeën voor vandaag en morgen, maar ook over hoe de peenteelt er in 2030 uit zal komen te zien. Om die reden had Delphy de Grimme-ploeg naar Espel gehaald.

Haken en ogen

'Er zitten nog wel haken en ogen aan het systeem. Met dit teeltsysteem ben je het perceel de hele winter kwijt. Voor zwaardere kleigronden lijkt het niet geschikt', zegt Salomons.

Paul Hooijman van Delphy was blij met de belangstelling voor de zesde jaarlijkse landelijke open middag B-peen. 'U heeft goed gekozen om bij ons aanwezig te zijn, zowel de telers als de standhouders', zei hij tijdens de opening.

Twee peenevenementen

De bezoekers hadden deze middag ook kunnen kiezen voor de Nationale Peen Manifestatie in Nagele. De organiserende partijen hebben overleg gehad over de datum, maar niet met het gewenste resultaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer