DCA komt met eigen peennotering

Marktbureau DCA-Markets start deze week een eigen handelsnotering voor schaaltjespeen, B-peen en C-peen.

DCA+komt+met+eigen+peennotering
© Haijo Dodde

De notering voor peen wordt wekelijks opgemaakt voor de betreffende peensoorten. De prijzen zijn voor klasse één peen op basis van minimaal 600 kilo in een voorraadkist. Het genoteerde product moet binnen drie weken leverbaar zijn vanaf een Nederlands bedrijf.

De nieuwe notering onderscheidt zich van de bestaande peennoteringen van regionale landbouwbeurzen als een volledige handelsnotering, legt René van 't Riet van DCA-Markets uit. 'Een stevig panel van verwerkers, handelaren en commissionairs rapporteert wekelijks hun handel. Daarmee kunnen wij een objectief beeld geven van de situatie op de peenmarkt.'

Van en tot prijs

In een persbericht meldt DCA-Markets dat ingebrachte prijzen, die meer dan 15 procent afwijken van het gemiddelde, worden weggestreept bij de berekening van dat gemiddelde. De laagste overgebleven prijs is de 'van prijs' en de hoogste inbreng is de 'tot prijs'. Samen vormen deze prijzen de officiële notering voor de betreffende week.

Doel van DCA-Markets is dat de peennotering uiteindelijk een belangrijke benchmark wordt voor de peensector. Van 't Riet vertelt dat de notering voldoet aan de EU-regulering en daarom gebruikt kan worden als maatstaf waarop partijen onderling contracten kunnen afsluiten en afwikkelen.

Meer noteringen volgen

'Door te voldoen aan de Europese regels weten partijen exact wat deze notering inhoudt en volgens welke procedures die tot stand komt. Transparantie en controleerbaarheid verhogen de betrouwbaarheid', stelt Van 't Riet. Hij voegt eraan toe dat DCA-Markets op korte termijn meer noteringen voor landbouwproducten gaat publiceren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer