Sector+is+onderweg+naar+peen+telen+in+2030
Nieuws
© Delphy

Sector is onderweg naar peen telen in 2030

Peen telen in 2030 betekent een route bewandelen met onzekerheden, vragen en nieuwe oplossingen. Op de landelijke middag B-peen op 9 oktober in Espel kunnen telers kennis opdoen.

De route richting 2030 is geen makkelijke weg en is geen route die voor iedereen is weggelegd. Maar zeker een route die bewandeld gaat worden. Onderdeel van die route is innoveren, zowel op bedrijfsniveau als op sectorniveau.

Juist de sectorbrede innovaties worden op de open dag Peen op 9 oktober in Espel (Noordoostpolder) getoond. Zaaien op een zaailint, bewaren onder de grond en/of een robot voor gewasonderhoud. Niet omdat bestaande systemen niet voldoen, maar juist om op een andere manier naar de teelt en de toekomst te kijken. Daarmee begint het denken over verbeteringen en dat is de basis van de open dag.

Techniek en onderzoek

Een nieuwe techniek om de peen te bewaren in de grond wordt toegelicht aan de hand van de aanwezige mechanisatie. Met deze techniek kan mogelijk sterk bespaard worden op kosten en energie voor de koudebewaring in een koelcel. Dit vraagt een heel nieuw concept wat betreft ruggenteelt, onderdekken en rooien.

Naast nieuwe systemen en denkwijzen zijn er proefvelden met praktisch onderzoek. Onderzoek naar een effectief schema tegen zwarte nachtschade en een dripirrigatieproef. In samenwerking met de peenacademie wordt inzicht in de stikstofbehoefte van peen in een stikstoftrappen proef en een kleine rassendemo getoond. Praktisch onderzoek dat direct toepasbaar is.

Open dag

De combinatie van praktische onderzoeksresultaten en nieuwe technieken als basis voor nieuwe inzichten maakt een bezoek aan de open dag Peen een waardevolle activiteit, vindt organisator Delphy. De open dag op 9 oktober is op het bedrijf van gebroeders Koenraadt, Tollebekerweg 6 te Espel. De eerste rondleiding start om 13.30 uur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer