Peentelers willen meer nettokilo's leveren

Minder uitval en een betere bewaarkwaliteit zijn speerpunten voor peentelers. Tijdens de Nationale Peen Manifestatie werd aandacht besteed aan de meerwaarde van biostimulanten, rassen die geschikt zijn voor de bioteelt en de bestrijding van wortelvlieg.

Peentelers+willen+meer+nettokilo%27s+leveren
© Haijo Dodde

'We weten vrij goed hoe we maximale opbrengsten kunnen realiseren in peen', vertelt Dirk Jansen van CAV Agrotheek. 'Maar nu is het ook belangrijk om te bekijken hoe we in de teelt kunnen sturen op betere kwaliteit en een betere bewaring van peen. Uiteindelijk gaat het om de nettokilo's die we kunnen leveren uit een kist.'


Jansen gaf vorige week woensdag tijdens de Nationale Peen Manifestatie in Nagele een toelichting bij een meerjarige proef met biostimulanten die is aangelegd door CropSolutions. Op het praktijkperceel liggen acht objecten in vier herhalingen met daarin producten zoals Trianum en enkele bacillus-preparaten.

Meerwaarde

Diverse biostimulanten worden volgens Jansen als granulaat bij het inzaaien van de peen meegegeven. 'We zien vooral een meerwaarde bij schimmelaantastingen vanuit de bodem. Vooral het middel Vivisol Agri gaf in eerdere tests 5 tot 10 procent minder zwarte vlekken bij de beoordeling.' Een deel van de gebruikte biostimulanten heeft via SKAL al een toelating in de bioteelt.

Biostimulant werkt op schimmels vanuit de bodem

Dirk Jansen, CAV Agrotheek

Agrifirm heeft in een bewaarproef vastgesteld dat biostimulanten een positief effect hebben op de kwaliteit van het loof. Beter loof maakt peen weerbaarder tegen bewaaraantastingen en het gewas beter rooibaar. Eerder onderzoek toonde aan dat veel bewaarproblemen ook terug te voeren zijn op beschadigingen tijdens het rooien.

Kwaliteit van loof

De kwaliteit van het peenloof speelt ook bij de veredeling van rassen voor de bioteelt een belangrijke rol. Zaadfirma's besteden hieraan steeds meer aandacht, bleek ook in Nagele. Bejo positioneert het ras Norway als een geschikte B-peen voor het biosegment. Dit ras is sterk vergelijkbaar met Nerac, maar lijkt net iets sterker op bladschimmels.

Seminis omschrijft het nieuwe ras Carlano, ook voor B-peen, als zeer gezond en oogstzeker. Bijkomend voordeel van dit ras bij de onkruidbestrijding is de snelle opkomst en bedekking van het perceel. Roland Koets van Nunhems noemt vooral de rassen Romance en Dailyfrance geschikt voor bioteelt. 'Romance is populair bij biotelers vanwege de goede aanhechting van het loof en de beperkte gevoeligheid voor meeldauw. Dailyfrance is vooral ook sterk op cavity spot.'

Wortelvlieg

Voor de bestrijding van wortelvlieg geldt dat gewasspecialisten steeds meer een combinatie zoeken tussen chemische en biologische oplossingen. Certis meldt goede praktijkervaringen met het knoflookextract NEMguard, dat ook als granulaat bij de inzaai wordt toegediend. Veelal legt dit een basis om de druk laag te houden. Later in het seizoen zijn correcties mogelijk met middelen als Coragen en Benevia.

Sander Bernaerts van Naturim vertelt dat enkele duizenden hectares aan peen beschermd worden tegen wortelvlieg met uienolie ofwel Psila Protect. De olie wordt in korrelvorm gedoseerd in vier potjes op paaltjes per hectare. 'Veelal is dat voldoende om de wortelvlieg buiten de percelen te houden', zegt Bernaerts. De kosten van uienolie bedragen 50 euro per hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer