Provincie komt Limburgse boeren tegemoet

Provincie Limburg doet enkele belangrijke concessies aan Limburgse boeren en tuinders na hun protestactie dinsdag. 'Zo komt er geen koppeling van stikstofemissie met fosfaat- en dierrechten', melden LLTB-voorzitter Léon Faassen en LAJK-voorzitter Willem Voncken.

Verder komt er ook geen stapeling van kortingen van stikstofemissie. 'Daarnaast krijgen we een gebiedsgerichte analyse die de LLTB en het LAJK samen met de provincie oppakken. Daarop volgt een aanpak die gericht is op perspectief voor de sector', geven beide voorzitters aan. 'Ook het innemen van latente ruimte bij gerealiseerde stalcapaciteit is door de provincie geschrapt.'


Dat waren de drie belangrijkste eisen die de LLTB en het LAJK stelden in een petitie die Faassen en Voncken dinsdag tijdens het boerenprotest overhandigden aan landbouwgedeputeerde Ger Koopmans. Vervolgens lichtten de voormannen de petitie toe. Daarin maakten ze onder meer duidelijk dat koppeling van fosfaat- en dierrechten onbespreekbaar is. 'Dat zijn rechten en die laten wij ons niet afnemen', verzekerde Faassen.

Afroming

'Ook de generieke afroming van 30 procent bij extern salderen weegt voor ons zeer zwaar', stellen Faassen en Voncken. Ook geven de LLTB en het LAJK in de petitie aan dat niet alle gebieden over één kam kunnen worden geschoren.


'Er moet preciezer worden gekeken naar wat moet worden veranderd om houdbare vergunningen te kunnen verstrekken, sterke boerenbedrijven in stand te houden én de kwaliteit van Natura 2000-gebieden te kunnen versterken', reageerde Koopmans.

Stikstofemissie

De gedeputeerde doet niet alleen toezeggingen. 'Om ontwikkeling mogelijk te maken én natuur in stand te houden, is een verdere beperking van stikstofemissies nodig. Dit geldt niet alleen voor de land- en tuinbouw, maar voor alle sectoren.'

Er moeten dus stappen worden gezet, weten ook beide voorzitters, maar wel met oog voor de agrarische ondernemer en zijn toekomst. 'Die bewustwording op zich is al veel waard.'

Geslaagd protest

'Een geslaagd protest', vatten Faassen en Voncken de actie in Maastricht samen. Bijna vijfhonderd Limburgse boeren en tuinders togen per trekker, eigen en openbaar vervoer naar het gouvernement om hun ongenoegen te uiten over de provinciale stikstofplannen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer