Flevoland+beweegt+nog+niet+in+stikstofdebat
Nieuws
© Studio Kastermans

Flevoland beweegt nog niet in stikstofdebat

De acties van zo'n tweehonderd boeren in Lelystad hebben maandag nog geen beweging gebracht in de opstelling van het Flevolandse provinciebestuur in het stikstofdossier.

Gedeputeerde Harold Hofstra zei uiteindelijk wel te willen praten, maar het provinciaal beleidskader stikstof niet op stel en sprong in te trekken, alleen omdat er actie wordt gevoerd. Volgens Hofstra biedt provincie Flevoland nog genoeg mogelijkheden om door te ondernemen, ook voor boeren.


Voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland bestrijdt dit. 'Met name door de invloed van omringende provincies als Overijssel en Gelderland, worden ondernemers beperkt, zeker met de laatste aanpassingen in het stikstofbeleid. Die invloed wordt onderschat.'

Metingen

In een petitie aan Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten wijzen de actievoerende boeren ook op het belang van meer metingen aan de precieze uitstoot van stikstof. 'We stellen vragen bij zoals het nu gebeurt', zegt Michielsen. Hofstra kon tijdens de actiebijeenkomst maandag zijn verhaal niet doen en verliet daarop de zaal.


De boeren die in het provinciehuis werden ontvangen, kondigden daarop aan te blijven zitten, totdat er wel een opening werd geboden. Toen later bleek dat verder overleg nog mogelijk was, konden de boeren enigszins gerustgesteld het provinciehuis verlaten, vertelt Michielsen.

Actiestand

'Men is nog wel steeds boos en teleurgesteld in de provincie. Zoals ik het nu zie, zullen we meer in de actiestand moeten zitten', stelt Michielsen. 'Zaken werden hier op het provinciehuis altijd in goed overleg afgehandeld en zo hebben we ook veel bereikt. Maar of dat ditmaal ook lukt, moet nog blijken.'

Gedeputeerde Staten hebben van de actievoerders tot donderdagavond gekregen om met oplossingen te komen. Woensdag praat gedeputeerde Hofstra met een delegatie van LTO Noord, FAJK en NMV. Woordvoerder Dimitri Arpad van gedeputeerde Hofstra benadrukt dat het vooral een toelichtend gesprek wordt. Maar hij wil ook niet uitsluiten dat het beleidskader op onderdelen wordt aangepast.

Uitleg

'Er is vooral behoefte aan meer uitleg over hoe we het aangepaste stikstofbeleid hebben opgezet', erkent Arpad. 'Het lukte niet dat maandag aan 160 actievoerende boeren over te brengen, misschien lukt dat nu aan zes afgevaardigden wel. Met de uitkomst van dat gesprek gaan we nog dezelfde dag het overleg in met de andere provincies.'

Weer

 • Donderdag
  16° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer