'Goede mulchlaag beschermt bodem'

Als het regent op een bedekte bodem, het bekertje met stro als toplaag, spoelen grond en voedingsstoffen veel minder snel weg dan bij onbedekte grond. En er blijft meer water in de bodem achter.

%27Goede+mulchlaag+beschermt+bodem%27
© Pixabay

Twee plastic bekertjes, tuitjes, wat modder en stro. Meer had Ruben Borge van adviesbureau RockinSoils niet nodig om een gezelschap belangstellenden te overtuigen.

Met zijn experiment trok de Spanjaard, die sinds 2012 in Nederland actief is, de aandacht van aanwezigen op de Boerenbeleefdag van fouragebedrijf Mulder Agro in Kollumerzwaag. Op zijn eigen, vrolijke wijze is hij actief om 'landbouwecosystemen' te maken.

Borge doet dat over de hele wereld. Reststromen van het eigen bedrijf, zoals het stro in de plastic beker, ziet hij als belangrijk onderdeel van de oplossing. Doel is om op die manier biologische meststoffen van hoge kwaliteit te maken.


Beschermsysteem

Mineralen, microben en organische stoffen van het eigen bedrijf zijn voor de bodemvruchtbaarheid van grote waarde, betoogt Borge. Een goede mulchlaag ziet hij als 'belangrijk beschermsysteem van levende planten'.

Het bodemleven doet vervolgens zijn werk en zorgt bij voldoende dikte van de laag voor bescherming tegen kou en warmte, uv-straling en het dichtslaan als gevolg van harde regen. Een test met houtsnippers zorgde bovendien voor een kruimelige bodem. 'Je moet de grond zo weinig mogelijk bewerken.'

Bladrammenas alleen maaien

Tijdens zijn reizen trof Borge verschillende manieren van grondbewerking aan. Net als in Nederland zaaien Australiërs ook granen tussen het gras. Nederlandse akkerbouwers kampten tijdens de graanoogst met te lang gras, maar Borge adviseerde om groenbemesters te gebruiken die geen concurrent van het gewas zijn. Hij raadde aan om bladrammenas bijvoorbeeld niet te ploegen, maar alleen te maaien.

'De organische stof verdwijnt dan niet in de diepe laag, waar zuurstof ontbreekt en waar vervolgens een ander, verkeerd verteringsproces op gang komt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer