Gelderland houdt vast aan stikstofregels

Provincie Gelderland veegt niet zoals provincie Fryslân vrijdagmiddag deed, de beleidsregels van de provincie over stikstof van tafel. 'Ik ga op een vrijdagmiddag niet zulke besluiten nemen', zei gedeputeerde Peter Drenth tijdens het boerendebat op Wageningen University & Research in Wageningen. Het debat was georganiseerd door De Gelderlander.

Gelderland+houdt+vast+aan+stikstofregels
© Tienke Wouda

Volgens de Gelderse gedeputeerde is het besluit nog niet eens in werking en is eerst rustig overleg nodig. 'Extern salderen is nog niet aan de orde. Geef ons de rust en de tijd om daarnaar te kijken', antwoordde hij op vragen van verontruste boeren.

Friesland

Gelderland volgt hiermee een andere lijn dan provincie Fryslân. De Friese gedeputeerde Johannes Kramer zegde vrijdagmiddag toe de beleidsregels in te trekken. Dit gebeurde onder druk van honderden boeren die naar het provinciehuis in Leeuwarden waren gekomen.

• Lees ook: Friesland neemt latente ruimte niet in

Drenth wilde niet ingaan op de verhoudingen tussen de provincies nu provincie Fryslân een andere koers volgt. 'Dat zorgt alleen maar voor meer onrust.' De provincies praten in IPO-verband met landbouwminister Carola Schouten over de stikstofproblematiek.

Bovenverdieping

LTO Noord-bestuurder Herman Bakhuis is teleurgesteld over de uitspraak van Drenth. 'Natuurlijk had hij moeten zeggen dat ook provincie Gelderland de beleidsregels intrekt. Dit kan gewoon niet. Boeren kopen rechten van stoppende collega's, hebben een vergunning en dan mogen ze hun stal niet vol hebben. Het is net alsof je een huis koopt waarvan je de bovenverdieping niet mag gebruiken.'

LTO Noord stuurde vrijdag een brief naar alle provincies met het verzoek de beleidsregels te schrappen.

Naast Drenth en Bakhuis namen D66-Statenlid Antoon Kanis, schapenhouder Bart Kemp, Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment en NIOO-KNAW-directeur Louise Vet deel aan het boerendebat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer