Provincie Brabant beweegt in veebeleid

Het provinciebestuur wil de overlap van de voorgestelde landelijke maatregelen voor stikstofreductie en het huidige Brabantse veehouderijbeleid gladstrijken. Gedeputeerde Rik Grashoff wil zo nodig de deadline voor het aanvragen van Natuurbeschermingswetvergunningen loslaten.

'Wij willen ook dat er optimale resultaten uitkomen en we willen niet dat we een ondernemer dwingen om een luchtwasser te plaatsen, terwijl we weten dat we over anderhalf jaar bij wijze van spreken bij voorkeur dat bedrijf zouden hebben uitgekocht', zegt milieugedeputeerde Rik Grashoff van GroenLinks.


Grashoff deed deze toezegging voor het extra ingelaste Statendebat over de aanpak van de stikstofreductie. Hij wil serieus kijken naar het advies van de commissie-Remkes en de daarop aangekondigde maatregelen van de overheid. 'Ik heb veel begrip voor diegenen die zich zorgen maken over wat ze morgen moeten doen. Ik ga de uitdaging aan om daar helderheid in te verschaffen.'

Glashelder

De gedeputeerde wil daarvoor de warme sanering van veehouderijen, de saneringsregeling voor de varkenshouderij,?waarvoor Europa deze week groen licht gaf, en het Brabantse veehouderijbeleid naast elkaar leggen. 'Dat deze drie sporen iets met elkaar te maken hebben, is glashelder. Een ding dat je niet moet doen, is het maar gewoon uitstellen omdat we even niet weten wat te doen. Wat wel een oplossing is, is heel goed kijken naar die drie regelingen. Waar interfereren die en hoe kunnen we ervoor zorgen dat we er het beste uit halen, in plaats van het slechtste.'


De politicus legt zijn eigen deadline op 25 oktober, de dag van de besluitvorming over de aanpassing van de Omgevingsverordening. 'Als voor 25 oktober blijkt dat die anders moet, zullen we dat regelen. Met respect voor de belangen van ondernemers en met als uitgangspunt dat we de beleidsdoelen halen.'

Deadline

Grashoff antwoordt ook niet ontkennend op de vraag of het loslaten van de deadline van 1 januari 2022, de datum waarop veehouderijen een nieuw stalsysteem moeten hebben gerealiseerd, een optie is voor het provinciebestuur. 'Ik ga niet rigide om met die data, want die zijn een middel. In middelen willen we echt kritisch blijven kijken naar wat optimaal is. Maar aan de doelstellingen gaan we niet komen.'

Grashoff schat in dat de reacties op zijn toezeggingen verdeeld zullen zijn. 'De ene ondernemer zal zeggen: 'Blij dat er over nagedacht wordt.' De andere zal zeggen: 'Nu zit ik nog steeds in onzekerheid.' Voor dit moment klopt dat.

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer