Schouten%3A+deur+voor+LTO+en+POV+staat+open
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten: deur voor LTO en POV staat open

Landbouwminister Carola Schouten staat altijd open voor gesprekken met LTO Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). 'Mijn deur staat altijd open.'

De minister zei dit in reactie op uitlatingen van de belangenorganisaties. De POV maakte gisteren bekend per direct alle overleg met het ministerie van LNV op te schorten. LTO Nederland blijft voorlopig in gesprek, maar stelde het ministerie een ultimatum. De organisatie vraag de minister om voor 1 november serieus tegemoet te komen aan de voorstellen van LTO Nederland om zo meer helderheid en zekerheid aan de sector te bieden.


Schouten werd donderdagavond tijdens het debat over de landbouwbegroting geconfronteerd met de keuze van de POV en de dreiging van LTO Nederland. Ze wilde tijdens het debat niet te diep ingaan op het gestelde ultimatum. De minister verklaarde begrip te hebben voor de onrust en de zorgen die er zijn en wil in gesprek blijven.

Uitnodiging

'Ik denk dat het juist in deze situatie van ongelooflijk belang is dat we dat gesprek blijven voeren met elkaar', aldus Schouten. 'Mijn deur staat daarvoor altijd open! Ik wil deze organisaties zeggen dat ik ze hierbij wil uitnodigen om dat gesprek weer aan te gaan. Juist als er vragen zijn, moeten we die goed met elkaar doornemen. Ik zal ze dus niet afwijzen.'

Schouten benadrukt dat zij tot en met donderdag altijd constructief heeft samengewerkt met de partijen. 'We hebben ook echt stappen gezet richting de toekomst, ook voor de verduurzaming van de veehouderij.'


Diverse Kamerleden sneden het ultimatum aan tijdens dat debat. Frank Futselaar (SP) zag er een voordeel in. 'Ik zou het volgende advies mee willen geven: als je haast hebt, kan het soms ook een zegen zijn dat sommige organisaties zichzelf buitenspel zetten in een discussie.' Jaco Geurts (CDA) uitte juist zijn zorgen over het moeizame overleg met de organisaties en verzocht de minister om in gesprek te gaan.

Akkerbouw

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond sprak vandaag zijn steun uit aan de LTO en de POV. 'De akkerbouw is niet direct betrokken bij de stikstofkwestie, maar de NAV snapt wel hoe de frustratie in dat dossier bij LTO en POV is opgelopen en is dus solidair met deze organisaties', aldus de NAV in een schriftelijke verklaring.

De NAV vindt dat er ook binnen haar werkveld one-issue management wordt gevoerd vanuit de overheid. 'We missen de samenhang tussen maatregelen ook in de akkerbouw. Er wordt niet gekeken naar hoe zaken als CO2, mest, bodembeheer en gewasbescherming op elkaar inwerken en wat onder aan de streep het meest duurzaam is'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer