Tomatenbedrijf verdacht van besmetting met ToBRFV

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verdenkt een tomatenteeltbedrijf van besmetting met het plantenvirus ToBRFV. De autoriteit heeft het teeltbedrijf hygiënemaatregelen opgelegd.

Tomatenbedrijf+verdacht+van+besmetting+met+ToBRFV
© Twan Wiermans

TuinbouwAlert, waarin onder andere Glastuinbouw Nederland, LTO Nederland en GroentenFruit Huis communiceren tijdens incidenten en crises in de voedingstuinbouw, heeft contact met de ondernemer en adviseert over de uitvoering van de maatregelen die verdere verspreiding van het virus moeten voorkomen.

Noodmaatregelen

In september kondigde de Europese Commissie nieuwe noodmaatregelen af om het plantenvirus te bestrijden. Die regels zijn van kracht per 1 november van dit jaar. Daarop vooruitlopend gaf de NVWA ToBRFV een quarantainestatus per 4 oktober, waardoor er een meldplicht geldt.

TuinbouwAlert hecht sterk aan goede hygiënemaatregelen om introductie of verspreiding van het virus tegen te gaan. Binnenkort komt het aangepaste hygiëneprotocol 2.0 beschikbaar en de resultaten van het onderzoek dat is gericht op het reinigen.

Kwaliteitsverlies

ToBRFV vormt net als andere plantenvirussen geen gevaar voor de volksgezondheid. Wel kan het virus een negatief effect hebben op de productieomvang in de tomatenteelt en leiden tot kwaliteitsverlies. Aangetaste tomatenvruchten kunnen gele en bruine vlekken hebben en kunnen niet op de markt worden gebracht.

ToBRFV is een relatief nieuw virus dat pas sinds enkele jaren bekend is en sindsdien in diverse landen verspreid over de wereld is aangetroffen. Er zijn officiële meldingen uit onder andere Italië, Duitsland, Turkije, Engeland en de Verenigde Staten. Naast tomaat zijn paprika, peper en enkele sierplanten waardplant van ToBRFV. De in Nederland gangbare paprikarassen zijn resistent tegen ToBRFV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer