Aardbei stoot tomaat van troon in België

De aardbei heeft de tomaat van de troon gestoten bij de veilingen die lid zijn van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). In omzet is de aardbei het belangrijkste product geworden.

Aardbei+stoot+tomaat+van+troon+in+Belgi%C3%AB
© Lé Giesen

De aardbeienverkoop bij de veilingen die aangesloten zijn bij de VBT, vertegenwoordigde vorig jaar een waarde van 152,5 miljoen euro. Alhoewel de omzet lager was dan in 2017, werd de aardbei hiermee wel het belangrijkste product bij de VBT-veilingen. Dit blijkt uit het jaarverslag van het verbond. Met deze verkoopwaarde overtroefde de aardbei de tomaat die goed was voor een omzet van 148 miljoen euro. Tomaat was voorheen de koploper.

De machtsgreep van de aardbei was eerder het gevolg van een slecht tomatenseizoen dan van een goed aardbeienjaar. De verkoop van tomaten lag in 2018 wat volume betreft op hetzelfde niveau als in 2017, maar de gemiddelde prijs zakte met 8 procent.

 

Volgens het verbond zorgde het warme en zonnige weer tot hoge producties van tomaten, met als gevolg slechte prijzen. Ook had de groente te stellen met concurrentie uit het zuiden, waar de winter minder extreem verliep, in tegenstelling tot 2017. 'Dit zorgde voor een moeilijke seizoenstart van de Belgische tomaat', aldus het verbond.

De aardbeienaanvoer op de Belgische veilingen was in 2018 zo'n 4 procent kleiner dan in 2017. Dit leidde tot een iets hogere middenprijs (plus 1 procent). 'De productie van aardbeien onder glas kwam relatief laat op gang door een sombere start en een koud voorjaar', schrijft de VBT in het jaarverslag.

Rond Pasen was de prijsvorming goed, maar daarna kwam het klad erin door een groot aanbod. Pas in september trok de markt weer aan, waardoor de aardbeienmarkt een grillig verloop kende in het afgelopen jaar.

Zes leden

Bij de VBT zijn zes veilingen aangesloten. Dat zijn de Belgische Fruitveiling (BFV) in Sint-Truiden, BelOrta in Sint-Katelijne-Waver, Coöperatie Hoogstraten in Hoogstraten, Criée de Wépion in Wépion, Limburgse Tuinbouwveiling (LTV) in Herk-de-Stad en Reo Veiling in Roeselare. BelOrta, LTV en Reo Veiling boekten een omzetwinst ten opzichte van 2017. De andere drie boerden achteruit.

BelOrta, weliswaar een belangrijke tomatenveiling, had de omzetstijging vooral te danken aan hogere middenprijzen voor komkommers, witlof en paprika. Reo Veiling dankte de plus aan een grotere verkoop van tomaten, wat de lagere prijs meer dan compenseerde. Aardbei bracht ook meer in het laatje, maar prei – Reo Veiling is de grootste preiveiling in België – kende een sukkeljaar. LTV had een duidelijk hogere fruitaanvoer dan in 2017.

 

Veiling Hoogstraten, de grootste zachtfruitveiling in België, zag de aardbeienomzet met 5 procent dalen. BFV had te lijden van een slecht perenjaar. De Waalse aardbeiveiling Criée de Wépion had eveneens te stellen met het grillige aardbeienseizoen.

De gezamenlijke omzet van de zes was 933,5 miljoen euro. Dat is 1,1 procent minder dan in 2017.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer