Met trostomaat begon victorie

Voor Jack Groenewegen van Greenway Tasty Tomatoes in De Lier is een goede vermarkting van zijn trostomaten van oudsher een speerpunt. 'Krachten bundelen in sterke producentenorganisaties van vruchtgroenten is het devies.'

Met+trostomaat+begon+victorie
© Frank van der Burg

Jack Groenewegen was al jong van plan om de groentekwekerij van zijn ouders in Naaldwijk over te nemen. Na zijn schoolopleiding kwam hij op zijn twintigste in het bedrijf. In 1990 schakelde de kwekerij volledig over op de teelt van trostomaten en verhuisde naar De Lier, waar Groenewegen het stokje overnam.

Greenway Tasty Tomatoes heeft tegenwoordig twee locaties in De Lier. 'Op Greenway I aan de Scheeweg telen we op 6 hectare cocktailtrostomaten. Op Greenway II, onze nieuwste locatie uit 2008, op 10 hectare grove trostomaten.'

Jaarlijks produceert de kwekerij zo'n 10 miljoen kilo grove trostomaten en 3 miljoen kilo cocktailtrostomaten. De productie op de Veilingweg loopt van januari tot oktober en op de Scheeweg jaarrond, met 3 hectare belichte en 3 hectare onbelichte kas.

In de toekomst blijven drie sterke producentenorganisaties van vruchtgroentes over

Jack Groenewegen, trostomatenteler in De Lier

95 procent voor export

De tomaten zijn voor 95 procent bedoeld voor de export en komen in heel Europa terecht. 'In het voorjaar gaan ze met name naar Oost-Europa en vanaf mei ook naar Zuid-Europa', zegt de kweker. 'In de zomer hebben we onze piek, maar tegenwoordig halen we ons beste rendement in het najaar.'

Beide locaties zetten in op duurzaam gebruik van energie, water en gewasbeschermingsmiddelen. 'We zitten hier in de buurt van de Trias-aardwarmteboring, maar zijn daar geen partner in. Wellicht zullen we wel warmte af gaan nemen bij de coöperatie, want gebruik van duurzame energie is in de toekomst een noodzaak', zegt Groenewegen.

De tomaten hangen aan de tros tot ze allemaal rood zijn.
De tomaten hangen aan de tros tot ze allemaal rood zijn. © Frank van der Burg

'Ook zie ik wel toekomst in warmtenetten. Maar voorlopig blijft energie een mix, omdat de aanvoer van CO2 niet altijd betrouwbaar is. Dat moet CO2-leverancier Ocap beter gaan organiseren.'

Biologische gewasbescherming

Voor gewasbescherming maakt Greenway zoveel mogelijk gebruik van biologische middelen. De kweker maakt zich wel zorgen over de lange procedures voor de toelating van nieuwe middelen. 'De wereld wordt kleiner. Daarmee wordt het risico op nieuwe ziektes en plagen groter. Daar zullen we sneller op in moeten kunnen spelen.'

Indertijd heeft de kwekerij gekozen voor de trostomaat vanwege onder andere de 'Wasserbombe'-affaire. Daarin werd de Nederlandse tomaat beticht van smakeloosheid en een gebrek aan voedingsstoffen. 'Begin jaren negentig kwamen alle tomaten onder hetzelfde blok op de veiling, onafhankelijk van ras of kwaliteit', zegt Groenewegen.

'Samen met vijf andere kwekers hebben we met succes gestreden voor een eigen blok voor trostomaten, die we toen los op de markt brachten. Later kwamen er nieuwe rassen beschikbaar, waarvan we de tomaten aan de tros konden laten hangen tot ze allemaal rood waren. Inmiddels eten Nederlanders voor 80 procent trostomaten.'

Telersvereniging Prominent

De zes kwekers richtten in 1995 tomatentelersvereniging Prominent op. Omdat ze niet tevreden waren over de schommelende prijzen op de veiling, stapten zij in 1999 over naar coöperatie The Greenery. Daarmee hoopten ze dichter op de markt te zitten en beter op de vraag in te kunnen spelen.

'In de loop van de tijd vonden we dat we nog te weinig contact met de markt hadden. Daarom hebben we in 2011 de samenwerking met The Greenery beëindigd en zijn we overgestapt naar coöperatie van vruchtgroentetelers FresQ', zegt de ondernemer. 'Helaas is die in 2013 failliet verklaard.'

Verpakkingslijn in Prominents distributiecentrum.
Verpakkingslijn in Prominents distributiecentrum. © Frank van der Burg

DOOR voor verkoop en marketing

Om de samenwerking een nieuwe start te geven, heeft Prominent samen met andere verenigingen van vruchtgroentetelers coöperatie DOOR opgericht voor de verkoop en marketing van hun producten. 'DOOR behartigt uitsluitend producentenbelangen', zegt Groenewegen. 'Dat is een belangrijk verschil met The Greenery, die ook handelsbelangen in haar portefeuille heeft die niet altijd stroken met die van de producent. Voor de afzet werken wij bij DOOR nauw samen met exporteurs, om hun eindklanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen.'

Groenewegen is sinds 2014 voorzitter van Prominent, nadat hij jaren in het bestuur had gezeten, en sinds december 2015 ook voorzitter van coöperatie DOOR. Naast Prominent, zijn de volgende telersverenigingen bij DOOR aangesloten: Purple Pride (aubergines), Green Diamonds (komkommers), PapriCo (blokpaprika's) en SweetPoint (zoete puntpaprika's).

'We zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid', zegt Groenewegen. 'In 2013 ging het om 270 hectare, tegenwoordig om 570. We streven naar een areaal van 800 hectare in 2021.' Groenewegen verwacht dat in Nederland in de toekomst drie sterke producentenorganisaties van vruchtgroentes over zullen blijven. 'Naast DOOR zal dat waarschijnlijk Harvest House zijn. Daarnaast denk ik dat de combinatie Best of Four en Van Nature hoge ogen gooit, als de fusie doorgaat.'

DOOR gaat verpakken onder één dak
De bouw van een nieuw kantoor en verpakkingscentrum voor coöperatie DOOR ging afgelopen mei van start in Maasdijk. 'De huidige distributiecentra zijn uit hun jasje gegroeid', zegt Corien Zuijdwegt, bij DOOR verantwoordelijk voor de bedrijfscommunicatie. 'In onze nieuwe vestiging brengen we vanaf 2020 het verpakken van alle groentes onder één dak. Dat is een efficiëntieslag voor ons en voor onze klanten. Zij hoeven niet meer tussen verschillende distributiecentra heen en weer te rijden, maar krijgen een 'one-stop-shop'.' In het nieuwe verpakkingscentrum wil de coöperatie ook, afhankelijk van de marktvraag, producten ontwikkelen die waarde toevoegen aan reststromen. Het verder verduurzamen van de verpakkingen staat eveneens hoog op de agenda. 'In onze bedrijven is altijd plaats voor ambitieuze jonge medewerkers', zegt Zuijdwegt. 'Daarom hebben we binnen DOOR een 'jonge talentenprogramma' en een stand in het World Horti Center in Naaldwijk. En we werken samen met de Lentiz Onderwijsgroep.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer